Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Körkortsfilm - dyr bluff

/

Annons

- Det lät väldigt bra, 20 körlektioner, uppkörning och allt för 495 kronor. Men när jag kollade vidare på nätet visade det sig bara handla om en informationsfilm och inga körlektioner, säger Anders Vestlund. Annonsen var adresserad till honom och inte målsman trots att han är under 18.

- Klart man är lite besviken.

Företaget bakom övningskörningspaketet heter Instruktionsmedia och ligger i Malmö. De producerar olika interaktiva utbildningslösningar och körskolan är deras största produkt.

Man lär sig inte att köra bil genom att titta på en instruktionsfilm, det konstaterar Hans Tvetmark stabchef på vägverket.

- Det behöver inte vara bortkastat med ett sånt där paket, men det är inte helt pålitligt heller.

- Det är inte samma sak som att gå till en duktig lärare som har förmåga att lära ut, säger Tvetmark.

Första januari 2006 blev det obligatoriskt med intyg för att bli godkänd som handledare vid privat övningskörning. Och för att få intyget krävs en handledarutbildning på bilskola. Utbildningen täcker mycket av de som erbjuds i körkortspaketet. Lite överflödigt kan tyckas, är det något som behövs?

- Du kan köpa en övningskörningsskylt på ÖB för 20 spänn, broschyrer får du av mig och teoriboken duger bra, säger Håkan Krigh bilskolelärare i Säter.

- Filmklippet som visade hur man kör i cirkulation hade ingen speciellt hög kvalité.

Precis som Hans Tvetmark tycker Håkan Krigh att den här typen av körskola endast ska ses som ett komplement, och reklamen är vilseledande.

Det bästa sättet att spara pengar är engagerade föräldrar som står för mängdträningen. Timmarna bakom ratten är det som räknas i slutändan. Ett bra tips för handledaren är att åka med bilskolläraren och eleven, så att de lär ut på ett liknande sätt.

- De ser en chans att tjäna pengar, och det anser många att bilskolorna också försöker göra, men det är egentligen inte dyrare att ta körkort nu mot på min tid, säger Håkan Krigh.

Kraven är dock betydligt högre och det innebär ju fler lektioner medger han.

Mer läsning

Annons