Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kompisskola hjälper unga att växa

/
  • Kompisskola. Visst kan man ha en hund som bästa kompis, de tycker i alla fall Michaela Färnstrand (överst t v.), Rebecka Beckström, Julia Svedberg, Josefine Persson, Ebba Strand-Roberg och Amanda Hjärtton.
  • Grahamsbullar. Jakob Magnus och Rikard Daniels får hjälp av Solveig att mäta upp rätt mängd ingredienser till degen.

Annons

- Innan lägret började hade vi intervjuer med barnen och deras föräldrar, för att få reda på vad de ville få ut av lägret. Många önskade sig då en kompisskola, berättar Lillemor Robbins som arbetar som samordnare på habiliteringen.

Barnen är lindrigt utvecklingsstörda, en grupp som ibland faller mellan stolarna. De klarar sig ganska bra, men behöver fortfarande stöd. Hur gör man när man söker upp kompisar? och framförallt vad gör man för att skapa en långvarig vänskap? är några av frågorna som tagits upp under veckan.

- De har inte svårt att ta kontakt med andra, utan snarare att behålla kontakten. Eftersom de inte hänger med lika fort blir det problem att umgås med de som inte har samma handikapp, berättar Lillemor Robbins.

I kompiskskolan får de tips på vad man kan säga när man ringer upp en kompis. Och ibland är det bra att kompromissa, lyssna på andra och inte alltid kämpa för att få sin egen vilja igenom.

När Södran hälsar på, är killarna och tjejerna uppdelade i två grupper. Killarna ska lära sig att baka bullar och tjejerna har kompisskola. På eftermiddagen byter de och på kvällen blir det buggkurs.

Kan en bästa kompis vara en hund? Kan en bästa kompis vara en kille? Måste man tycka lika? Pedagogen ställer 100 snabba frågor och tjejerna flyttar mellan ja och nej sidan. De flesta är överens om att man kan ha både en kille och en hund som bästa kompis.

I köket i huset bredvid råder febril aktivitet. Killarna får lära sig att läsa recept, knåda ihop en deg och fixa mellanmål. Grahamsbullarna ska avnjutas till kvällsfikat. Kosthållning och tallriksmodellen finns också med på schemat. Att klara sig själva, duscha, laga mat och sova utan föräldrarna får barnen att växa, berättar Lillemor Robbins.

- De flesta är inte vana vid att sova borta, men efter ett tag brukar det gå bra, och med det växer de och blir stora och stolta.

Mer läsning

Annons