Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunens arbetsmarknadsenhet läggs ner

/
  • Tagen på sängen. Beskedet om regeringens nya åtgärdsprogram fick Carina Gustavsson först i onsdags förra veckan.
  • Slutjobbat. I fredags förra veckan packade Rolf Barreby sina tillhörigheter och lämnade jobbet som praktiksamordnare på kommunens arbetsmarknadsenhet.

Annons

Kommunens arbetsmarknadsenhet har tillhandahållit olika jobbsökarkurser, framför allt för ungdomar. Kurserna har bland annat handlat om hur man skriver jobbansökan och CV. Man har även erbjudit datakurser och förmedlat praktikplatser till arbetslösa.

Arbetsmarknadsenhetens tjänster har köpts in av arbetsförmedlingen i Hedemora. Men i regeringens vårproposition ersätts dagens aktivitetsgaranti med en jobb- och utvecklingsgaranti. Aktivitetsgarantin riktar sig till personer som har blivit utstämplade från A-kassan. Den nya åtgärden riktar sig till en större målgrupp än aktivitetsgarantin, men det innebär inte att Arbetsmarknadsstyrelsen tilldelas extra resurser. Arbetsförmedlingen har därför inte råd med arbetsmarknadsenhetens tjänster.

Det innebär även begränsningar i arbetsförmedlingens egna åtgärder.

- Vi får inte bevilja praktik annat än till dem som är utförsäkrade. Vi får till exempel inte bevilja praktik till någon som är garanterad jobb efter praktiken, säger Carina Gustavsson ställföreträdande chef på arbetsförmedlingen i Hedemora.

Vad jobb- och utvecklingsgarantin kommer att innehålla är ännu oklart.

- Min förhoppning är att vi kan erbjuda något konkret i mitten av juni, säger Carina Gustavsson

Rolf Barreby tycker förstås att det är tråkigt att bli arbetslös. Men i grunden tycker han att regeringen gör rätt.

- Det är ingen framtid att leva på bidrag. Men kanske har regeringen börjat i lite fel ände. De borde ha börjat med sänkta arbetsgivaravgifter så att fler får jobb och sedan dra ner på åtgärderna, säger Rolf Barreby.

De som redan är inne i åtgärder får naturligtvis fullfölja programmet. Den sista juni lämnar arbetsmarknadsenheten sina lokaler på Kraftgatan. Fram till den sista maj pågår projektet Friskus för långtidssjukskrivna. Av 67 inskrivna har 22 gått till jobb. Med tanke på det goda resultatet förvånas Rolf Barreby över kommunens ointresse att driva projektet vidare.

Själv är han vid gott mod trots, eller snarare tack vare, sina 63 år.

- Jag var nästan 60 år när jag fick det här jobbet. För en arbetsgivare är det fördelaktigt med äldre eftersom de inte tar ut barnledighet och är obenägna att flytta från orten.

Mer läsning

Annons