Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen drar in väntjänst

/
  • Fika. Gunhild glömmer inte uppmaningarna från sonhustrun att plocka fram kaffebrödet till Lena när hon kommer.
  • Lyssnar. Lena Vass lyssnar uppmärksamt på Gunhild Roséns livshistoria och vardagsprat.  Foto: Mikaela arm 
  • Vila. Då och då stannar Gunhild Rosén för att hämta andan under promenaden.  Foto: Mikaela arm 
  • Glatt möte. Under tre och ett halvt år har en trygg vänskap utvecklats.
  • Pratkalas. På långpromenaden pratas det så mycket att Gunhild måste stanna mellan varven för att hämta andan.

Annons

I 62 år har Gunhild Rosén bott på samma gård i Wibberbo. Hon har fött fem barn och sett dem och barnbarnen växa upp och leka bland djuren. Men för några år sedan bestämde sig sonen för att sälja korna och ta en anställning i Hedemora. För Gunhild innebar det en stor förändring, vardagen med liv och rörelse förbyttes mot tystnad och ensamhet.

- Förmiddagarna går så långsamt, jag tittar på klockan och tycker inget händer, berättar Gunhild Rosén.

Men hon är glad att hon ser och hör så bra, för hon ligger gärna på sängen och ser på teve. Favoritprogrammet är Idol. Annars trivs hon i trädgården, men hon vågar inte gå särskilt långt ifall hon skulle trilla.

På Röda korsets väntjänst får man dagligen samtal om äldre människor som sitter ensamma och behöver någon att prata och umgås med. Samtalen kommer från hemtjänsten och ibland sjukvården, men i många fall även från privatpersoner, ofta någon som känner oro för sin förälder. Hemtjänsten har effektiviserats så mycket att de anställda oftast inte har tid att stanna för att umgås med de äldre.

Lena Vass är anställd som plusjobbare på Röda korset för att göra hembesök hos äldre människor med behov av sällskap. Varannan onsdag, strax före lunchtid kommer Lena hem till Gunhild för en stunds gemenskap. Då blir det oftast en lång promenad och en kopp fika, men framförallt långa vänskapliga samtal.

- Lyssnandet är viktigast, jag finns här och delar Gunhilds historia och vardag. Alla människor behöver prata av sig i förtroende för att lätta sitt hjärta, säger Lena Vass.

Lena ser en tydlig förändring i samhället där gamla människor blir allt ensammare när barnen flyttar långt bort för att göra karriär eller bilda familj. Många som Lena besöker har liksom Gunhild blivit änkor.

Med tre plusjobbare och ett femtontal frivilligarbetare gjorde väntjänsten i Hedemora under 2006 flest hembesök i landet i förhållande till folkmängden i kommunen. En lyckad satsning där kommunen och Röda korset har samarbetat upp en verksamhet att vara stolt över. Men från och med den första september drar kommunen in den tjänsten på Röda korset som idag används till att ta emot samtalen som lägger grunden för hembesöken. Anledningen är ett sparbeting på 1,3 miljoner som måste uppfyllas av vård och omsorgsförvaltningen under 2007.

- Det innebär att vi bara kan svara i telefonen någon timme om dagen, vilket självklart gör det svårare att organisera, säger Röda korsets Gunborg Morén.

I februari 2008 försvinner även de tre plusjobbarna, som inte får förlängt efter beslut av den nya regeringen. Då går stommen i väntjänstarbetet förlorad, eftersom frivilligarbetarna oftast bara täcker några timmar i veckan, jämfört med plusjobbarnas hel- eller deltid.

Lena Vass vill inte tänka på hur det kommer bli när hon slutar i februari.

- Gunhild och jag har träffats regelbundet i tre och ett halvt år nu och kommit varandra nära, jag vet vilka barnen och barnbarnen är och har svårt att se att jag inte skulle komma hit mer, säger Lena.

Lena väljer att inte prata mer om den saken under onsdagens möte, utan bokar istället in nästa träff med Gunhild. Men först efter mera prat och en kopp kaffe och fyra sorters kakor Gunhild har serverat.

Mer läsning

Annons