Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunalrådens förslag ett aprilskämt

/
  • Jan Rindberg Isacsson anser att Hedemora behöver satsa mer på turismen. Elektroniska ljusskyltar vid riksvägen skulle vara en god investering.

– Det här förslaget hör hemma 1 april, det är rena stollerierna, säger Jan Rindberg Isacsson.
Snacket om att stänga turistbyrån vintertid eller att ha en turistbyrå på hjul, upprör kultur- och fritidsnämndens förre ordförande.

Annons

Turistbyråns framtid i Hedemora har diskuterats i flera år. Den har flera gånger utsetts till Sveriges bästa turistbyrå. Men nu tycks den politiska majoriteten vilja skära ner på verksamheten.

Ulf Hansson (S) och Gun Drugge (C), som numera delar på uppgifterna som kommunalråd, har i media talat om att våga tänka i nya banor. Men deras resonemang har upprört Vänsterpartisten Jan Rindberg Isacsson.

– Det är klart att vi ska ha ordning och reda på ekonomin, men vi måste kunna satsa på det som är nödvändigt och även utveckla det, säger han.

Det finns ett beslut om att utrymma fastigheten Ugglan och flytta kultur- och fritidsförvaltningen till Tjädernhuset. Var turistbyrån hamnar är fortfarande oklart. Men i april ska den bort från det gamla kulturhuset.

Jan Rindberg Isacsson tycker att all verksamhet ska vara kvar i Ugglan, även kallad gamla apoteket.

– Jag ser inget annat alternativ och det vore olyckligt att skilja förvaltningen och turistbyrån åt, säger han.

Anledningen är att förvaltningens anställda även bistår turistbyrån. En fristående turistbyrå med samma verksamhet, skulle kräva dubbelt så mycket personal.

– Har man över huvud taget kollat upp bemanningsbehovet och de intäkter som turistbyrån genererar? undrar Jan Rindberg Isacsson.

Han anser att marknadsföringen av Hedemora kommun sköts bäst genom turistbyrån. Att spara på den gör att kommunen tappar fart.

– Turistnäringen är den snabbast växande, Sverige är tredje största turistnationen i Europa, vi har gått om Grekland. Dessutom är allt fler centraleuropéer, inte minst holländare intresserade av att flytta hit, fortsätter Jan Rindberg Isacsson.

Han sågar förslaget om att stänga turistbyrån på vintern. Det må vara lågsäsong. Men då produceras merparten av tidningen Draget, vilken han ser som en av de viktigaste informationskällorna om Hedemora.

Idén om en mobil turistbyrå är kanske ännu värre.

– De har inte preciserat det, ska det vara en husvagn? En barack? Om de menar allvar är det illavarslande, tycker Jan Rindberg Isacsson.

Tidigare har det påpekats att fastigheten Ugglan är svår att handikappanpassa.

– Det går att ordna en handikappingång även i K-märkta hus, man får ansöka från fall till fall. Men det har inte gjorts någon undersökning om det, säger Jan Rindberg Isacsson.

Mer läsning

Annons