Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klartecken för historiens största bygge

/
  • Lille Alfred 1,4 år fick vara med då pappa Mikael Gotthardsson, ny ordförande i Hedemoras miljö- och samhällsbyggnadsnämnd - msn, gjorde debut som talesman för nämnden och berättade för lokaltidningen om tidernas största bygglov för. Gotthardsson säger sig se fram emot uppgiften som nämndordförande och gillar att få så väl beredda ärenden serverade från förvaltningen.
  • Det nya gruvområdet på Tyskgården 5:2 i Garpenberg ska bestå av 17 byggnader på totalt 25 476 kvadratmeter samt 10 000 kvadratmeter parkeringsyta. Att handlägga Bolidens ansökan har tagit mycket tid och kostar därefter. 372 380 kronor blir avgiften.
  • Torbjörn Larsson och övrig personal på förvaltningen är glada över Bolidens satsning. De är också glada att det mesta av handläggningen nu är överstånden så att de kan ta itu med alla ärenden som lagts åt sidan under tiden.

I går beslutade Hedemora kommun att ge Boliden bygglov för sin miljardsatsning i Garpenberg.

Annons

– Det måste vara det största bygglovsärende i Hedemora kommun någonsin, säger Mikael Gotthardsson.

– Ja absolut, instämmer Torbjörn Larsson. Det blir ett gigantiskt bygge.

Mikael Gotthardsson (C) fick en smakstart som ny ordförande i Hedemoras miljö- och samhällsbyggnadsnämnd - msn.

– Jag fick vara med och fatta ett historiskt beslut - Hedemoras största bygglovsärende genom tiderna.

Det handlar om ett helt nytt industriområde på Tyskgården 5:2 i Garpenberg, en miljardsatsning från Boliden som är av stort allmänt intresse för hela bygden menar Gotthardsson.

– Vi har gett vårt godkännande till bygglov. Nu går ärendet till kommunstyrelsens möte i eftermiddag och vidare till kvällens fullmäktige.

Men varken Gotthardsson eller förvaltningschef Torbjörn Larsson kan se att nämnda instanser skulle besluta annorlunda i frågan.

– Nej, vi hade några frågor bara och dem fick vi svar på, säger kommunalråd Ulf Hansson (S) senare på kvällen. I övrigt var vi rörande eniga att bevilja bygglov.

Boliden Mineral AB i Garpenberg har därmed kommit ytterligare ett steg närmare storsatsningen på 3,8 miljarder kronor som ska ge ökad malmproduktion, sysselsättning till närmare 1 000 personer under byggåren 2012-2013 och därefter 60-70 nya arbetstillfällen.

Sista hindret är mark- och miljödomstolens beslut om utökad gruvverksamhet enligt önskemål. Domen är planerad till den 25 januari berättar Torbjörn Larsson.

– Boliden har redan skrivit kontrakt med ett antal entreprenörer som bara väntar på att få sätta i gång. Om ansökan går igenom kommer det att bli som en Vasalopp redan i februari, med cirka 500 personer i startgroparna.

– Garpenbergs befolkning kommer då att fördubblas under ett par år. Det blir en stor apparat att ordna vattenförsörjning och avlopp, mat och logi. Men det ordnar sig säkert, tillägger han, bland annat pågår diskussioner med Hedemorabostäder.

Miljardsatsningen på gruvan i Garpenberg har hållit miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen - mos, i arbete under en lång period. Totalt 300 timmars handläggning beräknas gå åt för granskning, samråd och besiktning.

– Det är jätteroligt att något så stort och positivt inträffar i Hedemora, men vi har faktiskt gått på knäna ett tag, säger Larsson.

Förvaltning har sökt efter extra personal, men har svårt att hitta någon som är kompetent att ta åt sig en dylik projektanställning.

I stället har det blivit en hel del övertid för personalen som nu har mängder med andra ärenden staplade på sina skrivbord.

– Det är inte slut än. Ett ärende av denna storlek kräver först samråd, ett antal möten mellan förvaltning, Boliden, kontrollansvarig och entreprenörer - därefter kan startbesked ges.

Men det handlar snarast om formaliteter tror Larsson.

– Boliden anlitar säkerligen bara proffs som ska utföra byggarbetet.

Ett bergteam har redan förberett inför byggstarten genom att borra ett antal meter ner i marken för schakten. Det Hedemora kommun nu gett bygglov för är 17 byggnader på drygt 25 000 kvadratmeter plus 10 000 kvadratmeter yta för parkeringsplatser.

Den enda befintliga byggnad på området är en paste-fillanläggning med några år på nacken.

Larsson berättar att några personer och instanser haft synpunkter på Bolidens satsning, men som efter dialog med gruvbolaget känt sig nöjda med kompromissen.

– Boliden har varit väldigt tillmötesgående, säger Larsson. Bland annat har man byggt en bullervall mot Jälken som dämpar både buller och belysning. Man har också sparat utrymme närmast Dammsjön så att allmänheten ska kunna gå runt sjön.

Dessutom har laven sänkts sex meter för att tillmötesgå folks önskemål.

För att kunna genomföra detta storbygge krävs en ny detaljplan för Bolidens norra gruvområde. Också den antogs av berörda instanser under gårdagen.

Mer läsning

Annons