Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Katterna hotas avlivas i Hedemora

/
  • De flesta kattägare månar om sina katter, men tänker inte alltid på att andra kanske inte är lika förtjusta i de fyrbenta liven. Håll efter dem, så lever de tryggare. Foto: Mikael Hellsten

Annons

Under våren har miljökontoret i Hedemora mottagit ett rad samtal från irriterade boende på Svedjan. De vill ha bort alla kattor som objudna dyker upp på deras gårdar.

- Vi har skrivit informationsblad och lagt i brevlådorna på området, säger Hans Andersson på miljökontoret. Men uppenbarligen har det inte hjälpt eftersom antalet klagomål ökat de senaste veckorna.

Därför tar han nu hjälp av tidningen för att påminna kommunens kattägare om de skyldigheter som följer med att vara husse eller matte.

Bland annat måste man se till att katten inte ofredar eller förstör egendom för omgivningen. Den som bor i tätområde, bör också märka och registrera sin katt.

Vanliga klagomål är att katter springer in i garage och välter omkull pytsar och dylikt, hoppar upp i barnvagnar, trampar sönder i blomrabatter, rövar ur fågelholkar med mera.

- Blir det inte bättring får vi starta en kampanj med ytterligare information, säger Andersson. Och blir det inte bättring efter det, kommer vi att fånga in katterna.

De katter som är märkta är enkla att återlämna till ägaren med en påminnelse om gällande regler. De som inte är märkta riskerar att avlivas.

- Innan den nya lagstiftningen kom för cirka tio år sedan, var det ganska vanligt att vi fångade in oidentifierade katter för avlivning.

Men även under den nya lagstiftningen är det tillåtet att avliva katter oönskade katter. Därför uppmanar nu miljökontoret alla kattägare att hålla efter sin katt, så det slipper gå så långt.

- Risken är ju också att folk tar lagen i egna händer till slut.

Mer läsning

Annons