Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärleksvecka ska locka brudpar till kyrkan

/
  • Svenska kyrkan i Hedemora, Garpenberg och Husby bjuder in alla par som hittills inte har kommit till skott att gifta sig kyrklig på Alla hjärtans dag den 14 februari.
  • En kyrklig vigsel kan vara en enkel och billig ceremoni som man kan utforma som man själv vill ha den. Det vill kyrkoherdarna Niklas Lång och Pontus Gunnarsson samt kyrkomusikerna Birgitta Törnros och Majt Bengts visa med Kärleksveckan.
  • En kyrklig vigsel behöver inte äga rum i kyrkan. Det går lika bra att låta viga sig hemma, ute i skogen eller där man själv vill ha ceremonin. Kyrkans personal lovar att ställa upp på det mesta.

Svenska kyrkan satsar på en kärleksvecka 14 till 19 februari för att locka nyförälskade eller de som varit sambos i många år att slå till och gifta sig i kyrkan. På Alla Hjärtans dag och under följande helg står församlingarnas alla präster och kyrkomusiker redo för alla som vill ställa till med bröllop.

Annons

Det är de sex prästerna och personalen i Hedemora-Garpenbergs samt Husby församlingar som på det här sättet vill visa att ett kyrkbröllop inte behöver vara något stort, dyrt och pampigt.

– När man säger kyrkbröllop så tänker sig många något väldigt påkostat. vi vill visa att en kyrklig vigsel kan vara enkel, billig och lätt att ordna precis efter parets önskemål, säger Niklas Lång, kyrkoherde i Husby församling.

På tisdagen den 14 februari, Alla Hjärtans dag, står sex präster och kyrkomusikerna Majt Bengtz och Birgitta Törnros redo för att viga så många par de hinner med. Även under lördag och söndag är alla i tjänst för alla som går i giftastankar.

– En kyrklig vigsel kan vara en mycket enkel ceremoni som är helt gratis om den ena parten är medlem i Svenska kyrkan. Vi har valt en tisdag som den stora bröllopsdagen för att låta vigselakten stå i fokus i stället för bröllopsfesten som så ofta är fallet, förklarar Niklas Lång.

Kärleksveckan vänder sig till alla. Både till dem som nyligen träffats och spontant känner att de vill gifta sig och sambos som har levt tillsamman länge utan att komma till skott.

Enligt Pontus Gunnarsson, kyrkoherde i Hedemora-Garpenbergs församling finns det kyrkomedlemmar som vill ha en kyrklig vigsel men som upplever att förväntningarna på ett kyrkbröllop är så stora att de i stället väljer en borgerlig vigsel.

– Vi vill visa att en kyrklig vigsel kan vara en lika enkel ceremoni där man avger sina löften inför Gud med bara prästen och två vittnen närvarande, säger han.

Redan på onsdag den 11 januari bjuder församlingarna in par som vill passa på att gifta sig under Kärleksveckan till en informationsträff i Sankt Paulusgården.

– Då ska vi berätta allt om hur vigslar går till och varför vi har vigselakten. Framför allt vill vi tala om hur man kan planera en enkel kyrklig vigsel och att den absolut inte behöver ske i kyrkan. Själv gifte jag och min fru oss kyrkligt ute i skogen, säger Pontus Gunnarsson.

Man kan alltså välja platsen för vigseln, inramningen och den musik man själv tycker passar bäst. Prästerna lovar att ställa upp på det mesta.

– Jag hade ett par som inte kunde komma överens om vilken utgångsmarsch de skulle ha. Tjejen ville ha en traditionell brudmarsch och killen huvudtemat ur Star Wars. Jag lyckades göra ett potpurri av både styckena och de blev mycket nöjda, säger kyrkomusikern Majt Bengtz.

Kärleksveckan är inte bara öppen för brudpar. Den 14 februari hålls en kärleksmässa med kärleken som tema klockan 18 i Hedemora kyrka. Samma dag klockan 19 kommer socialpedagogen Mikael Gunnardo att föreläsa på temat Hålla kärleken vid liv i Långshyttans församlingshem. På söndag 19 februari kommer samtliga präster i båda församlingarna att medverka vid högmässor i kyrkorna i Husby och Hedemora.

Mer läsning

Annons