Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kallvalsverk farligaste arbetsplatsen

/
  • Pierre Ahlbom fick 330 kilo stål på foten. Skor med ordentlig stålhetta räddade foten från att krossas.  Foto: Staffan Alberts

Annons

I hela kommunen handlar det om 381 anmälda fall mellan 2002-2006. Efter kallvalsverk kommer "andra metallmalmsgruvor" med 38 anmälningar de fyra senaste åren, tätt följt av hemtjänst och servicelägenheter för äldre.

Göran Närpin personalchef på Outokumpu berättar att de har en tydlig ambition, som går ut på att komma ner till noll olyckor inom tre år.

- Vi ser väldigt allvarligt på skador som leder till sjukskrivning. Så från och med i år har vi ett åläggande att komma ner till noll. Att nå noll är kanske inte något man uppnår varje år, men enstaka.

De vanligaste olyckorna är skärsår på händer och armar. Banden arbetarna handskas med är tunna och vassa. Därför har man tagit fram kevlarhandskar som skyddar mor skärsår.

- I år har vi hittills bara haft två olyckor, säger Göran Närpin. Det är ingen farlig arbetsplats.

För Pierre Ahlbom kunde det ha gått riktigt illa. Han fick 330 kilo stål på foten, men skorna räddade honom.

- Det blev en rejäl smäll. Om jag inte hade haft skyddskor med stålhetta hade jag krossat hela foten.

Han hade tur, det blev "bara" en inre blödning och fem dagars sjukskrivning från Erasteel i Vikmanshyttan.

Pierre arbetade vid ugnen när olyckan inträffade. En arbetsuppgift som går ut på att svetsa samman stålbuntar som sedan transporteras på ett band in i ugnen. Sexton timmar senare kommer paketet ut på andra sidan och då ska de knipsas av och lyftas ner till en klav.

Den här gången var Pierre lite ouppmärksam och ställde sig för nära klaven när han skulle knipsa av nästa bunt stål. Det ... golvet i kombination med en sned klav (ställningen som stålbanden placeras i) gjorde att stålbunten välte och landade på foten.

- Det var mitt fel, säger han och rycker på axlarna. Pierre tycker Erasteel skötte det bra. När han kom tillbaka till arbetet gick han, chefen på golvet och skyddsombudet igenom vad som hänt. Golvet åtgärdades och man satte upp extra varningsskyltar.

Kände du dig osäker när du kom tillbaka?

- Jag tänkte efter lite mer, men rädd var jag aldrig.

Är Erasteel noga med säkerheten?

- Det finns mycket säkerhetsföreskrifter, men om någon läser dem vet jag inte.

Mer läsning

Annons