Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julradio för 15:e året

/
  • Linus och Tommy Samuelsson har jobbat med programmet som sänds på både julafton och juldagen.

Radio Hedemora sänder julprogram för 15:e året i följd. 15 är också antalet timmar som Tommy Samuelsson och de andra kan höras i etern.
Årets radiotablå innehåller lyssnarnas önskemål, helt nyskriven, nyinspelad musik, barnprogram och mycket annat.

Annons

Bröderna Tommy och Mikael Samuelsson har varit med sedan starten. En annan som hängt med i alla år är 86-årige Arne Moström.

– Han gör fortfarande program och har en stor lyssnarskara. Det blir lite dansband, lite dragspel och andligt, berättar Tommy Samuelsson.

Men allt är inte exakt som förr. På julafton 2011 är det dags för en ny generation Samuelsson att göra radiodebut.

Elvaårige Linus Samuelsson har ägnat flera dagar åt att gå igenom den populäraste julmusiken på Spotify. Sedan har han satt ihop sin egen topplista.

– Jag presenterar låtarna och tillägnar dem olika personer, säger han.

Det tog några dagar att få ihop listan. Linus Samuelsson har också suttit hemma och tränat på att göra radioprogram en tid.

Det är hans far Tommy Samuelsson som är programledare och producent. Sändningen började planeras i mitten av november. Det inslag som tog längst tid att spela in var programpunkten Världens sommarjobb som sänds klockan 12.00. Förra sommaren åkte några ungdomar på Martin Koch-gymnasiet och Vasaskolan runt på äldreboenden och spelade musik. Det var deras sommarjobb.

– Tre av dem har varit här i studion och spelat in nio låtar live med akustisk gitarr och slagverk. Det är blandad musik och Kajsa Vogel som är med har skrivit en del låtar, det blev väldigt bra, säger Tommy Samuelsson.

Under kvällen får lyssnarna också möjlighet att höra Stureskolans luciatåg, inspelat från kommunfullmäktiges budgetsammanträde den 13 december.

– Tanken med programmet från början var att göra något med lokal prägel för de som är ensamma och inte har så mycket omkring sig på julafton, berättar Tommy Samuelsson.

Det mottot gäller fortfarande. Programmet kan höras i hela kommunen, men lite sämre i de norra delarna där en P3-sändare stör nuförtiden.

– Men flytta radion så brukar det gå att hitta på oss.

Ett annat bekymmer är att flera digitalboxar förstördes under den blåsiga våren på Nibbleberget. Därför finns ingen paussignal, vilket innebär att det inte går att hitta platsen för Radio Hedemora om det inte är någon sändning.

– Telia hävdar att de inte äger de där boxarna, trots att det står både Telia och Televerket på dem så vi har en tvist med dem, berättar Tommy Samuelsson.

Julaftons program är producerat i förväg och finns redo att sända i form av en digital ljudfil. Förr spelades allt in på videoband. På ett sådant fick det plats max 480 minuter.

– Nu finns det inga sådana begränsningar, säger Tommy Samuelsson som ska hålla koll på helgens sändning.

För säkerhets skull står sändaren hemma hos honom under julafton.

Mer läsning

Annons