Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jubilerande Gustafskörensatsar på goda relationer

/
  • I festtåget fanns många musik och dansgrupper. Alla hade sina entusiastiska beundrare.
  • Den stora vagnen från Villachs bryggeri var fylld med öltunnor. En av många uppskattad last som drog av ett hästspann.
  • Dans och musik på Rådhustorgets stora scen är ett alltid uppskattat inslag i festivalen.
  • Efter invigningen i Stadthautpfarrkirche S:t Jacob samlas folk på Rådhustorget. Elisabeth Bengtsdotter sitter här med största delen av Sängerrunde S:t Michael. På hennes högar sida körledaren Karin Pettauer, mitt emot Elisabeth körens ordförande  Toni Wocherer.

Förutsättningarna för ett fortsatt körutbyte är de bästa tänkbara. Men även på andra områden finns goda förutsättningar för ett givande samarbete mellan Dalarna och Österrike. Elisabeth Bengtsdotter, medlem i snart jubilerande Gustafskören och hedersmedlem i den österrikiska manskören Sängerunde S:t Michael hävdar detta.

Annons

– Det känns som vi fått en öppning, att det finns intresse för ett utbyte. I varje fall var detta positiva intresse något som märktes på olika sätt, berättar Elisabeth Bengtsdotter om sitt besök, första veckan i augusti, på årets Villacher kirchtag. Det är den stora kyrkliga körfestivalen i staden Villach, nära Klagenfurt i delstaten Kärnten i Österrike.

Ett mer formellt utbyte och samarbete mellan Borlänge kommun och regionen Villach -Klagenfurt i Österrike. Det är vad Elisabeth och fler med henne upplever som en möjlighet efter besöket. Ett samarbete inom bland annat utbildning, turism och teknik.

Villach har 60 000 invånare, Klagenfurt 90 000. Klagenfurt har en stor mässa med 35 000 kvadratmeter inomhus och 100 000 kvadrat utomhus. Kort och gott en anläggning med möjligheter.

Men det var ändå på körsångens område Elisabeth var med och byggde upp det som blivit ett givande samarbete mellan Gustafskören och den österrikiska manskören Sängerunde S:t Michael från staden Villach.

Den 20 män och en kvinna starka kören, ensam kvinna är körledaren Karin Pettauer, fick Elisabeth kontakt med försommaren .2008. Det var då hon och väninnan Vivian Nygren gjorde en resa till Ungern och Österrike.

I manskören , den bildades 1945 av hemvändare från andra världskriget och har en stark ställning i körvärlden, blev Elisabeth Bengtsdotter hedersmedlem. Kören gästade Dalarna sommaren 2009. De österrikiska gästerna gav då uppskattade konserter på flera platser, Leksand och Stora Tuna kyrka, var några av dem.

Mycket uppskattat blev också framträdandet i församlingsgården i Gustafs där Sängerunde S:t Michael bildade en jättekör tillsammans med Gustafskören.

i juni 2010 var det Gustafskören som åkte till Österrike.

–Körsång är mycket större i exempelvis Österrike och har en helt annan ställning där, konstaterar Elisabeth som själv började sjunga tidigt. Ibland har Elisabeth lite skämtsamt talat om att hon sjungit hela livet.

Men visst har Elisabeth ägnat sången många år. Hon har tidigare tillhört Borganäskören under femton år. Elisabeth tillhör nu, sedan snart sex efter några års uppehåll tillhör Elisabeth nu, sedan snart sex år, Gustafskören. En kör där hon funnit sig väl tillrätta.

–Det är ett så härligt klimat i hela kören. Vi har roligt tillsammans, förklarar Elisabeth.

Elisabeth Bengtsdotter har för egen del upptäckt att körsång bara blir roligare med åren. En upptäckt många före henne gjort.

För Gustafskören med drygt 40 sångare och med Camilla Sörman som ny ledare, har det snart blivit dags för 40-årsjubileum. Kören har under sina verksamhetsår gjort många och uppskattade framträdanden. Här kan under senare år nämnas Gustafskören. medverkan vid julottan i Stora Tuna kyrka.

– Vi kommer att sjunga på julottan för fjärde året i rad, vi har sjungit på julottan tidigare också. Det var för några år sedan, berättar Elisabeth.

En ny framgång för kören kunde noteras 20 november i år, efter Konserten i Missionskyrkan i Borlänge. För körens jubileumskonsert den 25 februari har församlingsgården i Gustaf hyrts

– Det vore trevligt om några från Sängerunde S.t Michael kom hit till jubileumsfirandet. Helst skulle vi vilja bjuda in hela kören, men då måste vi nog hitta någon finansiär, säger Elisabeth om det firande som engagerar hela Gustafskören.

FAKTA

Elisabeth

Bengtsdotter

Ålder: 55 år.

Född: I Borlänge.

Bor: I eget hus i Kvarnsveden, Borlänge.

Familj: Ensamstående. Utflyttade sönerna Johan och Emil. Till familjen hör också blandrashunden Bell.

Yrke: Förskollärare.

Fritidsintressen: Körsång, dans och gymnastik.

Mer läsning

Annons