Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Invigning av unik reception för polisen och Hedemora kommun

/
  • Länspolismästaren Sten-Olov Hellberg hade kommit över den värsta besvikelsen över det uteblivna polishuset i Falun och gladdes istället åt att den gemensamma receptionen för Hedemora kommun och polisen, trots visst motstånd från
  • När Hedemoraborna besöker kommunkontoret/polisen är det i första hand Anette Nordlöf och Anna Back Matti som de kommer att möta.
  • Kommunalrådet Ulf Hansson och länspolischefen Sten-Olov Hellberg klipper det blågula bandet och förklarar därmed den nya gemensamma receptionen för invigd.
  • Första utställaren i de nya lokalerna är Kristina Alexandersson Malmberg från Gustafs, som bland annat visar spännande glaskonst. I en annan del av lokalen hänger fotografier av Gomer Swahn som han skänkt till kommunen.
  • Närområdeschef Mikael Gustafsson har jobbat med att förverkliga tanken med en gemensam reception för Hedemora kommun och polisen sedan 2006. Han har mött en del motstånd under vägens gång, men har inte gett upp och har till slut fått rätt ändå upp i Kammarkollegiet.

I går invigdes den gemensamma receptionen för Hedemora kommun och polisen.
– Det här inte bara en reception, det är också en mötesplats för boende i Hedemora, menar kommunalrådet Ulf Hansson.

Annons

Mikael Gustafsson, polisområdeschef i Hedemora, har jobba med projektet med en gemensam reception sedan 2006. Någon liknande satsning har aldrig tidigare gjorts i landet och under arbetets gång har han mött en del motstånd från de som ansett att ett sådant samarbete bland annat skulle äventyra rättsäkerheten för medborgarna.

– Det har varit en lång juridisk tvist, konstaterar han och tror att motståndet mer handlar om ovilja till förändring än något annat och han liknar polismyndigheten vid en tanker, stor och klumpig att vända.

Men Mikael Gustafsson har lusläst samtjänstlagen och kommit fram till att ett samarbete mellan kommuner och polisen är fullt möjligt och utifrån det har ett samtjänstavtal skrivits som även godkänts av Kammarkollegiet.

För Hedemoraborna innebär samarbetet utökad service. Mellan klockan 9 och 16, måndag till fredag kommer receptionen att vara öppen för kommunala ärenden och vissa polisärenden, bland annat utlämning av pass, registrering av hittegods och enklare delgivningar. Under receptionens öppettider kommer det också att finnas poliser och en närområdesbil i Hedemora.

– Om inte den här receptionen blivit av, hade Hedemoraborna nog inte haft någon polisstation alls, säger Mikael Gustafsson som anser att det det hela är en vinn-vinn-situation.

Receptionen är också tänkt att fungera som en mötesplats för Hedemoraborna, med konsutställningar och en liten kaffehörna.

– Om ni tittar runt väggarna ser ni konst i olika former, jag hoppas det ska fortsätta och hela tiden bytas ut. Befolkningen ska kunna komma hit och hela tiden se nya saker, säger Ulf Hansson.

I samband med öppnandet ställer Kristina Alexandersson Malmberg från Gustafs bland annat ut glaskonst och tavlor i olika tekniker. Gomer Swahn har skänkt fotografier som permanent kommer att hänga i del av lokalen. Dessutom finns två dataterminaler för allmänheten och digitala anslagstavlor berättar vad som händer i kommunen

Annons