Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga dödsbränder under 2011

/
  • Den 3 januari brann ett bostadshus och en lagårdsbyggnad ner till grunden vid en storbrand i Västerby.
  • Det nedbrunna bostadshuset i Västerby låg på en grannfastighet till lagården där branden började. Byggnaden användes som fritidshus och inga personer befann sig i huset.
  • Under 2011 gick ovanligt många långtradare av vägen och hamnade i diket, konstaterar räddningstjänsten. Den här olyckan inträffade på väg 270 vid Sjulsbo den 14 september.
  • UTGÅR !!!
  • Den 11 oktober körde en långtradare in i mitträcket och välte på riksväg 70 vid Västerby.
  • – Det har blivit väldigt trångt för tunga fordon sedan man satt upp mitträcken på riksväg 70. Det är den troliga förklaringen till att så många långtradare gick av vägen under 2011, säger styrkeldaren Magnus Thorsander.
  • Ett elevhem på Dormsjöskolan förstördes i en brand den 28 november. De tre personer som sov i byggnaden kunde själva ta sig ut oskadda.

Det nya året 2011 inleddes med en storbrand i Västerby den 3 januari. I mars och november brann villor i Bengtsbo och Skoga ner till grunden. I slutet av november förstördes ett elevhem i en brand i Dormsjö. Ingen människa kom till skada i någon av bränderna, enligt räddningstjänsten som summerar 2011 som ett relativt lugnt år.

Annons

Totalt under året gjorde Södra Dalarnas Räddningstjänstförbund, där Hedemora ingår, 405 insatser i Hedemora kommun. 40 av dem gällde brand i byggnader och brandmännen ryckte ut och släckte lika många bränder som inte berörde byggnader.

Branden i Västerby som startade i en lagårdsbyggnad och spred sig till ett bostadshus som båda förstördes var dramatisk. Elden i byn där husen står tätt spred sig till ytterligare en lagårdsbyggnad tvärs över vägen som dock kunde räddas. Räddningspersonal från Avesta, Hedemora, Långshyttan och Säter deltog i släckningsarbetet.

– Som tur är var vi förskonade från någon brand där människor skadades eller omkom under förra året. Vid villabranden i Skoga var ingen hemma och när det brann i elevhemmet kunde de som sov där ta sig ut oskadda, säger Magnus Thorsander, styrkeledare vid räddningstjänsten i Hedemora.

Sommaren passerade också relativt lugnt utan att räddningstjänsten behövde rycka ut på någon drunkningsolycka eller för att bekämpa någon större skogsbrand.

– Det som utmärkte 2011 var att ovanligt många långtradare gick av vägen och hamnade i diket längs riksväg 70. Det har blivit väldigt trångt för tunga fordon på de enfiliga sträckorna sedan man satt upp mitträcken, det är den troliga förklaringen, säger Magnus Thorsander.

Räddningstjänsten sattes in vid 40 trafikolyckor 2011. Få av dem ledde dess bättre till allvarligare personskador. Året avslutades dock med en tragisk dödsolycka på vägen mellan Vikmanshyttan och Hedemora. En personbil körde av vägen och voltade någon gång under natten dagen före nyårsafton. När räddningstjänsten kom till platsen på morgonen hittades föraren avliden i bilen.

Under förra året ryckte räddningstjänsten ut på 100 så kallade IVPA-larm som var den vanligaste typen av insats. IVPA-står för I väntan på ambulans.

– Det är en resurs vi har som SOS kan sätta in vid akuta sjukdomslägen och då det kan dröja innan någon av landstingets ambulanser hinner fram. Vi har personal som är utbildade på hjärtlungräddning och att ge syrgas, säger Magnus Thorsander.

Vid 65 tillfällen kallades räddningstjänsten in för att bistå med lyft- eller bärhjälp till hemtjänsten eller ambulans personal.

– Ambulanspersonalen kan ju bära ut sjuka personer på bår, men när en skadad person sitter svårt till vid en olycka kallas vi in. Det samma gäller om någon har skadats eller blivit sjuk långt ute i skogen, förklarar Magnus Thorsander.

Mer läsning

Annons