Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundäventyr i Mexico City

/
  • Mexico City. Tävlingarna pågick i en vecka, sen åkte Märta Brandts och moster Marit till kusten för en veckas sol och bad.  Foto: Staffan Alberts
  • Uppväxt med hundar. Märta Brandts har haft hundar runt sig hela livet, eftersom hennes mamma driver en kennel. Här är hon med Casper och Tova.  Foto: Staffan Alberts
  • Här är hon med Tova.  Foto: Staffan Alberts

Annons

Det har varit en intensiv sommar för Märta Brandts. Hennes stora hundintresse har tagit henne till både England och Mexico.

Att hon kvalificerat sig till Världsvinnarutställningen kom som en stor överraskning. Märta kom trea på SM och hade egentligen ingen plats, men ettan var för gammal, tvåan hoppade av och plötsligt stod hon på tur.

- Först kändes det jättesvårt. Det var så mycket som skulle fixas, resa, boende och en hund att tävla med.

Märtas mamma ville inte åka, så hon vände sig till moster Marit och hon ställde upp utan tvekan.

Sen gällde det att få tag på en hund också. Det blev en chichiuahua från Portugal, en ras som Märta inte var speciellt bekant med. De fick bara en dags träning och fann varandra bra trots den korta tiden.

Själva utställningshallen var enorm och samma kväll som Märta tävlade var det avslutningsceremoni och Best in show, vilket innebar fullsatta läktare och fantastisk stämning. Nästa år är det Stockholm som står som värd för detta väldiga arrangemang.

Grenen som Märta tävlar i heter juniorhandling, en form av hundutställning som går ut på att visa upp hunden på ett så bra sätt som möjligt. Kontakten mellan hundföraren och hunden är a och o.

- Jag kom till final och var jättenöjd med det.

Vad är det som är roligt att tävla med hundar?

- Man träffar framförallt mycket folk, folk från hela världen.

Efter Mexico var hon hemma i några veckor, sedan väntade en månads arbeta på en kennel utanför London. Resten av augusti kommer Märta åka runt på tävlingar varje helg, innan skolan kallar igen.

Mer läsning

Annons