Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon utbytte erfarenheter på landsbygden i Bolivia

Pirjo Gustafsson från Hedemora var en av flera anställda på Lantbrukarnas riksförbund (LRF) som i oktober åkte till Bolivia för att besöka olika biståndsprojekt.

Annons

Resan gjordes med biståndsorganisationen We Effect, och tillsammans med bland andra Anita Boman Daniels, som sitter med i LRF:s regionstyrelse i Dalarna, besökte hon några av projekten som organisationen har gett bistånd till.

– Projekten är inom områdena landsbygdsutveckling, jämställdhet och boende. Lantbrukarnas riksförbund fokuserar på jämställdhet och landsbygdsutveckling, och det hänger ihop i många länder, säger Pirjo Gustafsson, och nämner kaffeodlingar som ett exempel:

– Det är ett område som är väldigt mansdominerat, men de senaste åren har kvinnor utbildats om vilka rättigheter de har. I dag finns kooperationer med både manliga och kvinnliga medlemmar och så var det inte alls för några år sedan.

Läs mer: Hjälpte odlande kvinnor i Bangladesh

Från vänster: Catrin Söderberg, Ingrid Pettersson, Anita Boman Daniels, Harrieth Andersson, Ylva Nordholm, Ingela Larsson och Pirjo Gustafsson.

We Effect är en biståndsorganisation som arbetar i 25 länder i fyra världsdelar. Organisationen hjälper människor att gå samman och få nya kunskaper, och målet är att fler ska få ökade inkomster, mat och värdiga bostäder.

– Jag har lärt mig otroligt mycket om saker som vi tar för givet. Under resan träffade jag kvinnor som berättade att de för tre år sedan inte vågade gå ut ur huset, och som sa att "nu står jag här och pratar med er, och min man tar hand om barnen så att jag kan vara med på utbildning", säger Pirjo Gustafsson.

Läs mer: Samuel från Borlänge var med på fredskonferens i Kongo

Kvinnorna får bland annat utbildning i datakunskap, organisationskunskap och odlingskunskap, som de sen kan ta med sig tillbaka till sina organisationer.

– De kvinnor som vi träffade var så stolta över att de är med och bestämmer, och sa att det här bara är början och att ännu fler ska få göra det.

Under resan träffade de bland andra Vivian, som visade sina och hennes man Efraims kaffeodlingar. Vivian är en av kvinnorna som är medlem i en kooperation och som nu kan vara med och påverka beslut.

Pirjo Gustafsson jobbar som företagsutvecklare på LRF Region Dalarna och Gävleborg, och enligt henne har landsbygdsföretagandet i Bolivia flera likheter med det i Sverige.

– Vi har samma bekymmer och samma funderingar. Utan bönder finns det ingen mat och ingen framtid, och vi alla kämpar för att få det vi odlar att växa, säger hon.

Läs mer: Johanna vill påverka internationellt

Pirjo Gustafsson från Hedemora besökte också Roxana i Cuchabamba, där ett projekt har gett många odlare bevattningssystem.

Ett av projekten är en förskola, som gör det lättare för kvinnor i Bolivia att kunna jobba. Calletana, på bilden, berättar att de tidigare kunde binda barnen och hänga upp dem i träd för att inte spindlar, skorpioner och ormar skulle komma åt dem.

Mer läsning

Annons