Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemtjänst kan få pröva 6-timmarsdag

Hög sjukfrånvaro inom hemtjänsten i Hedemora. Det är bakgrunden till ett pilotprojekt med 6-timmars arbetsdag som kan bli verklighet under 2017.

Annons

Tankarna på 6-timmars arbetsdag finns i flera svenska kommuner. Nu kan de bli verkliga även i Hedemora, i varje fall som ett pilotprojekt.

– Det här är ju något som vi pratat om sedan i höstas. Tanken är att se om vi kan minska sjukfrånvaron, säger Christina Kaloinen, tillförordnad förvaltningschef på vård- och omsorg.

Läs även: Expert kräver sex timmars arbetsdag

Kommunstyrelsen har redan ställt sig bakom förslaget som innebär att en grupp inom hemtjänsten får gå ner till 6-timmarsdag. Projektet medför en kostnadsökning på 1,78 miljoner kronor.

Beslutet var dock inte enhälligt. Gustav Ericsson (M), Britt-Inger Remning (M) och Jan Engsås (L) reserverade sig och anförde bland annat: "Att personalen ska jobba sex timmar men få betalt för åtta är ekonomiskt oansvarigt och det finns ingen trovärdig forskning som pekar på att det leder till lägre sjukfrånvaro." Under ett försök i Umeå ökade tvärtom sjukfrånvaron, påpekar reservanterna.

Läs även: Faluföretag införde sex timmars arbetsdag

6-timmars arbetsdag har redan prövats i flera svenska kommuner, bland annat inom hemtjänst och för socialsekreterare. Nästa år kan det kanske prövas även i Hedemora kommun.

Förslaget går nu vidare till kommunfullmäktige och, om det blir ett ja där, till omsorgsnämnden. Först därefter blir det klart om det verkligen blir något pilotprojekt och då är vi förmodligen en bra bit in i 2017.

Ordförande i omsorgsnämnden, Owe Ahlinder (C), är i varje fall försiktigt positiv.

– Vi har ju inte fått underlaget på vårt bord än. Men rent allmänt ser vi det som ett intressant projekt.

För att veta om det fungerar så behöver det ju prövas och utvärderas, tycker Ahlinder.

– Så personligen har jag inget emot att vi testar det här i projektform.

Hur många som kommer att omfattas av det eventuella projektet är inte klart. Inte heller exakt hur länge det ska pågå. Men enligt förslaget ska en uppföljning av projektet presenteras för kommunstyrelsen i december 2017.

Granskning: Därför måste Dalarna ta tag i stressen

Mer läsning

Annons