Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hedemora upplevs som otryggt

/

Annons

Sammanlagt 69 kommuner har deltagit i undersökningen. Ett urval på 1 000 personer i åldrarna 18-84 år i Hedemora kommun har fått bedöma olika aspekter av livskvalitén på en skala från 1-100. Svarsandelen i Hedemora kommun blev 62 procent.

I en sammanfattande bedömning ger Hedemoraborna kommunen betyget 53 att jämföra med genomsnittet 65 för samtliga kommuner.

Minst nöjda är Hedemoraborna med tryggheten. Här får kommunen betyget 30 jämfört med genomsnittet på 52. Kommunchef AnnKatrin Sundelius ser allvarligt på resultatet och menar att den upplevda otryggheten säger mer än Brå, Brottsförebyggande rådets statistik över anmälda brott.

- Det kan ju vara så att det sker en massa brott men ingen anmäler dem för att de har resignerat, menar hon.

Den upplevda otryggheten är ett prioriterat område för kommunen, enligt Sundelius. Man jobbar bland annat med att förbättra samarbetet mellan polisen, lokala Brå, bevakningsstyrkan och Nattvandrarna.

- Vi går även ut och tittar var man kan behöva klippa häckar och förbättra belysningen, säger AnnKatrin Sundelius.

Innevånarna gör även tummen ner för kommunikationerna, 36 på den hundragradiga skalan jämfört med snittet på 48. Det är ingenting som förvånar AnnKatrin Sundelius som tror att det dåliga omdömet framförallt handlar om lokaltrafiken.

Det är svårt för ungdomar som bor utanför Hedemora att ta sig in till stan och gå på bio om inte föräldrar står till tjänst med bilskjuts. En idé som diskuteras är att införa en typ av skolbusskort som man kan åka på flera gånger om dagen.

Hedemora får även lägre betyg än genomsnittet på skolan, äldreomsorgen, stöd för utsatta personer, vägar, kultur, fritid, miljöarbete, vatten och avlopp och räddningstjänsten.

Jämfört med år 2006 då Hedemora deltog för första gången i SCB:s Medborgarundersökning är skillnaderna små. Dock har kommunen fått ett något högre betyg i år för kommersiellt utbud och arbetsmöjligheter. Det sistnämnda är till övervägande del högkonjunkturens förtjänst tror Sundelius.

Medborgarinflytandet får underkänt i Hedemora kommun jämfört med andra kommuner, 34 jämfört med 41. Det är framför allt förtroendet och den upplevda möjligheten att påverka som får lågt betyg, där tangerar kommunen 30-strecket.

Men AnnKatrin Sundelius understryker att innevånarnas omdöme i Medborgarundersökningen är ett viktigt instrument för att förbättra kommunens verksamhet.

- Från och med nu kommer vi att delta i undersökningen årligen.

Mer läsning

Annons