Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hedemora ska bli bättre på tåget

/
  • Knutpunkt. Hedemora kommuns planer för järnvägsområdet är en rejäl ansiktslyftning som ökad tillgänglighet. Foto: David ahlin

Annons

- Det är en dålig bild folk utifrån får av Hedemora när de kommer till järnvägsstationen, man ska inte behöva gå under en grusväg för att komma till tåget, säger Torbjörn Larsson, chef för miljö- och byggförvaltningen.

Det trista området ska kommunen nu ge en ansiktslyftning, med trolig start redan till hösten. Först ut, blir bygge av parkeringsplatser. Dagens 20-tal platser ska tredubblas, och här ska man kunna stå över natten.

- Som det ser ut i dag parkerar folk på bussparkeringen och ställer sig lite hur som helst, säger Torbjörn Larsson.

Enligt miljö- och byggnämndens senaste protokoll, finns pengar reserverade i serviceförvaltningens budget för p-bygget. För nästa projekt, bygget av en ny väg läng spåret för att leda om trafiken från Sturegatan, finns medel till projekteringen. När själva vägbygget kan komma igång är oklart i nuläget. Larsson förklarar dock att i detta fall tror han att det kan bli frågan om relativt snabba beslut, som kan göras utan inblandning av kommunfullmäktige.

Hedemora kommun kan inte göra några ingrepp inom själva stationsområdet. Därför är politikerna mycket angelägna om att få gehör hos Banverket, som beslutar om eventuella satsningar på servicen.

- Det finns till exempel ingen biljettautomat vid stationen, nämner Torbjörn Larsson som ett tråkigt exempel.

Biljettautomat och bättre tillgänglighet för trafikanter skulle kunna ge området den skjuts det behöver för att bli mer av ett resecentra och få mer avgångar. Enligt uppgift har Banverket området under granskning. Hittills har tongångarna från det hållet varit ljumma.

- Men om de ser att en kommun satsar, kanske de vill gå in och vara med, säger Torbjörn Larsson.

De planerade satsningarna kring järnvägen, hindrade inte nämnden från att ge Hedemora Industriakustik, som ligger mitt emot, okej till att bygga ut sina lokaler.

Mer läsning

Annons