Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hedemora i bild i 100 år

/
  • Brandkåren. Ett fotografi från 1940 visar hur det såg ut när nuvarande polisstationen delade lokaler med brandkåren. Foto: Hedemora bild
  • Fotografier. Olov Holm vid fotografier från 1800-talet. I bakgrunden Ulla Hedéen, Irene Sköld, Gunnar Hedman och Pentti Niskanen.

Annons

Utställningen speglar framför allt utvecklingen av bebyggelsen i staden. Men där finns även fotografier från föreningslivet i Hedemora under olika decennier som på sitt vis ger en uppfattning om tidsandan. På en bild från 1800-talet har fotografen förevigat hur nykterhetsrörelsen demonstrerar på Hökargatan och ett fotografi från 1930-talet föreställer orkestern Six Band Jazz.

När Hedemora bilds ordförande Olov Holm gått igenom fotografierna har det slagit honom hur mycket av de äldre byggnaderna som finns kvar samtidigt som en ny stad tagit form. Hedemora har i stort sett undsluppit de omfattande rivningar som andra städer utsattes för under den sociala ingenjörskonstens 60-tal.

- Som tur är har man inte förstört hela stan, rivit och byggt nytt överallt, konstaterar Olov Holm.

Hedemora bild har haft utställningar i åtminstone 15 år och de gamla fotografierna väcker förstås minnen till liv hos besökarna. Olov Holm minns särskilt två äldre herrar som besökte utställningen för två år sedan.

- De blev osams om varenda bild eftersom de kom ihåg olika. Till slut kom de överens om hur saker och ting hade förhållit sig. Då gick de till nästa bild och började träta om den istället, säger han och skrattar.

Besökarnas minnen är ovärderliga. Hedemora bild får ofta upplysningar som ger en ny pusselbit i stadens historia.

Själv minns Olov Holm brandkåren som förr delade lokaler med Polisen. Olov hade en kompis vars pappa var brandman och hade en larmklocka i hemmet. När den ringde sprang pojkarna till brandstationen för att titta på utryckningen. Särskilt minns Olov en av brandmännen som var orienterare.

- Han var så snabb att han sprang om en av sina cyklande kollegor som också var på väg till brandstationen.

Utställningen pågår under hela juli månad.

Mer läsning

Annons