Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hedemora får pilgrimsled

/
  • Anders Berglund kommer att hålla gudstjänsterna under den fem dagar långa pilgrimsvandringen.
  • Anette Falk har varit projektledare för den förstudie som tagits fram angående pilgrimsleden.
  • De båda församlingarna i Hedemora kommun hade en presentation av pilgrimsleden i Sankt Paulusgården på lördagsmorgonen.

Nu ska planerna om en pilgrimsled i Hedemora bli verklighet.
Leden är 11,5 mil lång och det finns möjlighet till övernattning i kyrkans lokaler längs vägen. Premiärvandringen kommer att ske i augusti under fem dagar.

Annons

Innan Susanne Brännhammar lämnade sin tjänst som präst i Hedemora-Garpenbergs församling, hade hon kommit med idén om en pilgrimsled. Nu har prästen Anders Berglund fått ta vid. Projektledaren Anette Falk har också varit med från början och ligger till stor del bakom den EU-finansierade förstudien.

– Från början fanns tanken om tre nivåer på boende, enkelt, bekvämt och de luxe. Men det sprack eftersom det inte finns tillräckligt med näringsställen i kommunen, berättar Anette Falk.

Hon tycker att det är hög kvalitet på pilgrimsleden som går i en cirkel inom Hedemora kommun. Det är förhållandevis lite asfalt, desto mer av stigar och grusväg.

– Det är ett varierat landskap och leden går inte så mycket längs stora vägar, säger hon.

Hela vandringen är uppdelad i sex etapper, med start vid Hedemora kyrka. Samtliga nio kyrkor i kommunen kommer faktiskt att passeras under promenaden, så även ruinen Gudsberga, Kloster.

Framöver planeras leden att knyta an till den så kallade Romboleden, och därmed ingå i en helhet med rutten från Vadstena till Nidaros i Norge.

Anders Berglund har själv aldrig gjort någon pilgrimsvandring. Men vecka 32 ska han tillsammans med Anette Falk, leda den första organiserade veckovandringen.

– Man kan gå vandringen utan andliga preferenser, men vi gör den som kyrka, säger han.

Varje etapp är mellan 15-20 kilometer lång och övernattning sker i kyrkornas församlingshem. Gudstjänster kommer att hållas på varje nytt ställe.

Frukost- och lunchpaket går att boka i förväg. Det är också möjligt att bara vandra enstaka etapper, för på alla ställen utom Norn finns bussförbindelser.

På vissa anhalter går det också att boka lyxigare boende, om nu någon skulle önska det. Både Garpenbergs herrgård och Dala-Husby hotell ligger nära till hands.

– Det har blivit väldigt populärt med gruppvandringar. Men på sikt ska vi också göra så att man kan boka upp sig själv på en enskild pilgrimsvandring, säger Anette Falk.

Målet är att pilgrimsleden i Hedemora ska vara fullt utbyggd under 2013. En annan ambition är att kunna ansöka om Olofskorset. Det är en kvalitetsmärkning för pilgrimsleder framtagen av Riksantikvarieämbetet och Pilgrimsföreningen. För att få Olofskorset ställs krav på att leden uppfyller både sakrala och profant värdefulla kulturmiljöer.

Mer läsning

Annons