Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hedemora Cheerleaders i hårdträning inför mästerskap

/
  • Dragkedjan kallas detta moment, som ter sig helt logiskt när man ser det utföras. Allt eftersom två personer voltar sig mellan de två leden, tar personerna som står på rad ett steg åt sidan, en efter en. Som en mänsklig dragkedja.
  • Träningsinstruktören Lillan Magnusson har haft en intensiv helg då hon tillsammans med deltagarna arbetat fram ett tävlingsprogram till distrikstästerskapen i Västerås i februari
  • Jonas Perman är enda killen i truppen, tillsammans med Malin Wiktorsson tränar han Hedemora Cheerleaders IF. Tillsammans tävlar de också i
  • Det är många moment som ska falla på plats innan Hedemora Cheerleaders är redo för att distrikstmästerskapen i februari. Men under helgen har de jobbat intensivt för att ta fram ett program och jobba i hop sig.
  • Lillan Magnusson konstaterar att Hedemora cheerleaders starka sida är att bygga pyramider, eftersom det är något hon själv kan visa hur det ska göras. Gymnastikdelen är svårare, men måste vara en del av tävlingsprogrammet som ska visas upp.
  • I sista minuten anmälde sig Hedemora Cheerleaders till distriktsmästerskapen i Västerås i februari. Under helgen har truppen jobbat hårt med att tillsammans arbeta fram ett program som de kan tävla med. Dagarna har tillbringats i Gussarvets idrottshall, nätterna i Ungdomen hus.
  • Att bygga mänskliga pyramider är ett moment som måste sitta när det är dags att visa upp sig inför tävlingsdomarna.

I sista stund bestämde sig Hedemora Cheerleaders IF för att delta distrikstmästerskapen i Cheerleading den 19 februari.
Men med halva truppen helt ny och utan tävlingsprogram, har de sedan i fredagskväll tillbringat helgens vakna timmar i Gussravets idrottshall för att förbereda sig.

Annons

2011 kom Hedemora Cheerleaders trea i DM i Hudiksvall, ett mål som kan tyckas ouppnåeligt med tanke på omständigheterna. Men tränaren Lillan Magnusson ser det inte som omöjligt med tanke på hur helgens övningar framskridit. I fredags när deltagarna samlades hade de inte ens ett färdigt program att träna på, det har successivt vuxit fram under helgen.

– Vi har gjort allt tillsammans, säger Lillan.

Det är många pusselbitar som ska falla på plats under programmets minimum två minuter och max två och en halv minuter, för att Hedemora Cheerleaders ska ha en chans till placering. Under den korta tiden ska truppen visa prov på akrobatik med byggen av mänskliga pyramider, ramsan, rörelsemönstret med hårda armar, hopp och gymnastik och så ska förstås rörelsena vara synkroniserade med musiken.

– Alla i laget måste göra rörelserna så lika och så samtidigt som möjligt.

Halva laget bytts ut sedan förra DM:et, främst på grund av studier på annan ort, vilket är ett återkommande bekymmer.

– Redan nu vet jag att folk försvinner till hösten, säger Lillan. Det är synd på en sådan här liten ort att det inte finns möjlighet att studera vidare här i Hedemora.

Truppen består av tolv deltagare, elva tjejer och en kille. Åldersspridningen är bred, de äldsta är 27 och de två yngsta 13 år.

Under helgen har deltagarna i truppen arbetat intensivt för att jobba ihop sig. Ätit och sovit har man gjort i Ungdomen hus, dagarna har tillbringats i Gussarvets idrottshall. Två kvällar i veckan fram till DM, som i år avgörs i Västerås, kommer fram över att ägnas åt finslipningen av programmet.

– Normalt skulle vi börjat med den här träningen under höstlovet, men nu blev det på grund av olika omständigheter försenat, dessutom brukar DM inte ligga så tidigt som i februari, konstaterar Lillan.

När DM är överstökat är det dags för deltagarna i Hedemora Cheerleaders IF att ta ställning till om de ska försöka kvalificera sig till riksmästerskapen i maj, och kanske kan det bli tal om att tävla utomlands för den mer erfarna delen av truppen.

Mer läsning

Annons