Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här flyttas en hel tunnel

/
  • Under hela lördagen pågick förberedelserna för inskjutandet av tunnel under bangården,  frakt- och persontåg passerade över arbetsplatsen på ett tillfälligt spår som lagts dit. Det plockades bort på söndagsmorgonen.

Nu är den nya gångtunneln under bangården vid Hedemora järnvägsstation på plats.
På lördagskvällen flyttades den 530 ton tunga cementgjutningen med hjälp av hydraulik på en räls av stålskenor, till dess plats under järnvägsspåren.

Annons

Hela lördagen kom Hedemorabor till stationsområdet för att se hur arbetet med att skjuta in den 530 ton tunga cementtunneln fortskred. Det blev en lång väntan, arbetet blev ett par timmar försenat, men vid 17.30-tiden började den plötsligt röra sig, stadigt, säkert och knappt synbart för ögat, till stor besvikelse för några av de yngre åskådarna som gärna velat se mer fart.

Enligt Jonas Olsson, projektchef på Skanska, har tunnelarbetet i Hedemora gått som smort. Tidsplanen har kunnat hållas förutom timmarna under lördagen, som han dock räknar med att utan problem kunna ta igen.

– Det har inte varit för kallt, inte för mycket snö och inget grundvatten, konstaterar han.

Senare på kvällen när Anders Marklars och hans arbetslag kom till platsen för att börja ställa i ordning spåren var allt klart. för dem att ta vid och steg ett var att lyfta bort det tillfälliga spåret som använts under arbetet och mellan 19.30 på lördagskvällen och 10.10 på söndagsförmiddagen var strömmen avslagen och inga tåg kunde passera.

– 10.10 var spår1 klart att användas, nu håller vi på med spår2, det ska vara klart till 12.50, säger han.

Mer läsning

Annons