Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans Blix besöker Hedemora

Annons

Det är Södra Dalarnas Sparbank som bjuder på föreläsningen som hålls tisdag kväll i Vasaskolans aula. Föranmälan till banken krävs eftersom antalet platser är begränsade.

Hans Blix är diplomat. Han blev docent i folkrätt vid Stockholms universitet 1960 och var statssekreterare i Utrikesdepartementet 1976-78, utrikesminister i folkpartiregeringen 1978-79 och statssekreterare i UD 1979-81.

Han engagerade sig för linje 2 vid folkomröstningen om kärnkraft 1980.

Åren 1981-97 var han chef för det internationella kärnenergiorganet IAEA. I den egenskapen besökte han bland annat Tjernobyl i maj 1986, en månad efter kärnkraftsolyckan. Mest känd är han troligen som chef för FN:s vapeninspektion i Irak, UNMOVIC 2000-03.

År 2004 gav han ut boken Disarming Iraq som handlar om UNMOVICs sökande efter massförstörelsevapen Irak och den USA-ledda invasion av landet. Han har i skarpa ordalag kritiserat USA:s och Storbritanniens beslut att förklara krig mot Irak utan FNs godkännande liksom alliansens bevekelsegrunder. Han har jämfört deras argument med en försäljares försök att sälja ett kylskåp.

Sedan 2004 är Hans Blix ordförande för den på svenskt initiativ nyinrättade Weapons of Mass Destruction Commission.

I sin nya roll har han varnat för att sanktioner och hot om militärt ingripande mot Nordkorea, mot bakgrund av landets kärnvapentest, bara kommer att eskalera spänningarna. Hans Blix förordar istället en diplomatisk lösning.

Han intar en liknande hållning gentemot Iran. Hans Blix anser att Iran borde förmås att avstå från anrikning av uran. I gengäld bör Israel avstå från ytterligare produktion av plutonium.

Vidare menar han att västmakterna ska avge ett löfte om att inte utsätta Iran för väpnade angrepp eller försöka förändra landets regim utifrån. Samtidigt bör Iran avstå från att stödja terrororganisationer i andra

länder.

STAFFAN WESTERLUND

Mer läsning

Annons