Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handlarna jublar när solen går i moln

/
  •  Foto: Jenny Andréasson
  • Sommarshopping. När solen går i moln och himlen öppnar sig tar många Hedemorabor sin tillflykt till stans butiker. Men det är inte kött till grillen som går åt, utan kläder, böcker och film.  Foto: Jenny Andréasson

Annons

Den riktiga sommarvärmen lyser med sin frånvaro, och frågan är vart alla utvilade semesterfirare tar vägen när det regnar vid badplatsen? Lars G Ohlsson, informatör vid Svensk Handel har svaret:

- Jag har ingen statistik att visa, men vi vet att är det dåligt väder, söker sig folk inomhus och hittar något att göra. Det blir faktiskt samma effekt om det bara är sol, sol, sol, till slut tröttnar folk på det också.

Vad semestershoppar vi mest?

- Jag tror att vi gör fler "sällanköp" som skor och kläder, säger Lars G Ohlsson.

Regntunga skyar är däremot ingen fördel för köttdiskarna med färdigmarinerat kött till grillen.

- Men jag tror att handeln i stort går plus en dålig sommar.

Lars G Ohlssons påståenden verkar stämma in även på Hedemora. Time-butiken på Åsgatan har haft ganska dåligt med kunder i sommar, men videouthyrningen går bättre än vanligt.

- Videouthyrningen går klart bättre, och det är konstigt med tanke på att man kan ladda ner filmerna från nätet, säger butikschefen Antonio Taheri.

Även bokhandeln på samma gata har ett bättre resultat en vanligt.

- I juni sålde vi något mer böcker än vanligt, och början av juli ser också bra ut. Framförallt är det pocketböckerna som säljer, säger Klara Brandt på Hedemora Bokhandel. Det är väl bra läsväder antar jag.

Förutom att läsa böcker och kolla på film när regnet öser, är en poppis sysselsättning att sitta på kafé.

- Den här sommaren har det varit fler tar sin fika här inne, berättar Siw Sundqvist ägare av Konditori centrum.

Ett högtryck är dock på väg. I början på nästa vecka blir det tillfälligt stabilare väder och temperaturer upp mot 25 grader i delar av Götaland och Svealand, enligt SMHI. Kanske hindrar det allt för stora hål i plånböckerna.

Mer läsning

Annons