Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han stöjder Aman

/
  • John Persson, tidigare kanslichef och överförmyndare i Hedemora kommun, är engagerad i Aman Hamiris öde.  Foto: Jenny Lagerstedt

Annons

Aman Hamiri flydde sitt hemland som 17-åring. Nu riskerar han att skickas tillbaka till det krigshärjade Afghanistan.

- Jag tycker att det är förskräckligt. Aman har en hotbild över sig eftersom han har varit jordägare. Enligt brittiska myndigheter är jordägare en hotad grupp i Afghanistan, men svenska myndigheter tar inte hänsyn till detta, säger John Persson.

Men Lars Paulsson, tillförordnad generaldirektör på Migrationsverket, menar att verket inte kan ge människor uppehållstillstånd bara för att de har acklimatiserats i Sverige.

- Det är såklart olyckligt med handläggningstider på fem år. Vi strävar efter att asylprocessen ska ta sex månader, säger Lars Paulsson.

Hur väl tror du Aman är rustad för ett liv i Afghanistan efter att ha levat de senaste fem åren i Sverige?

- Migrationsverket tar inte hänsyn till såna faktorer när vi gör våra bedömningar. Det måste vara andra skäl som åberopas för att få asyl, säger Lars Paulsson.

John Persson förklarar att regeringen aviserat en arbetsmarknadslagstiftning som kan komma att gynna Aman Hamiri. Enligt den nya lagstiftningen kommer det eventuellt att bli enklare för de med fast jobb att få permanent uppehållstillstånd. Problemet är att den nya lagen inte träder i kraft förrän tidigast januari 2008, och då kan det vara försent för Aman Hamiri.

Hur tror du att det påverkar en människa att under fem års tid inte veta om man ska bli utvisad eller inte?

- Det är bara att konstatera att ingen människa kan må bra av den otryggheten. Men det är det här som alla flyktingar utsätts för. Det är tydligen så här regeringen tolkar den svenska lagen, säger John Persson.

Mer läsning

Annons