Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gymnasiet kan rädda industrin

/

Annons

- Det här är unikt för oss i historien, gör vi inte något så går det åt... ja, man får nästan lust att svära här, säger Arvo Sarenbrant, projektledare på Region Dalarna.

Han har kommit till Sankt Paulusgården i Hedemora, för att delta under en eftermiddag på temat yrkesutbildning och näringslivets kompetensbehov.

Bland åhörarna finns lokala politiker, skolpersonal och företagare.

- Vi måste göra yrkesutbildningarna mer attraktiva, säger Arvo Sarenbrant.

Kerstin Littke delar sin tid mellan Region Dalarna och jobbet som förvaltningschef i Tjörns kommun. Hon har tio års erfarenhet av gymnasieprogram som delvis är förlagda på olika arbetsplatser. Det har visat sig att eleverna fått mycket bättre studieresultat, sedan samarbetet startade. De har blivit mer motiverade, mognat snabbare och fått arbetslivserfarenhet.

- Många blir i hög grad anställningsbara. Den ständiga kommentaren är att vi måste ha valt ut särskilt duktiga elever, men det gör vi inte, berättar Kerstin Littke.

Regeringen har fått upp ögonen för modellen som används i Tjörns kommun. För någon vecka sedan blev Kerstin Littke uppringd av skolministern. Nu har hon berättat om arbetsplatsförlagda gymnasieprogram för Utbildningsdepartementet, LO och Svenskt näringsliv.

Även Conny Ohlsson som är lärare på Fordonsprogrammet i Borlänge, har varit med om att införa en liknande typ av utbildning. Han ser bara fördelar.

- Det svårt för skolan att hänga med i den tekniska utvecklingen, säger han.

På Erikslundsgymnasiet där han jobbar, har skolan inte längre någon egen verkstad. Alla praktiska moment sker hos något företag.

Eleverna får också se nyttan av att lära sig de teoretiska kärnämnena när de kommer ut i arbetslivet. Många manualer är till exempel skrivna på engelska.

- Och räknar vi matte, kanske vi räknar transmissioner, säger Conny Ohlsson som själv började sin yrkeskarriär som lärling på Volvo.

Mer läsning

Annons