Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gruvarbetare hade änglavakt på otursdag

/
  • Den Bolidenanställde som i fredags befann sig 827 meter under jord i Lappberget när incidenten inträffade hade änglavakt. Han höll på med de sista förberedelserna inför sprängningen och hade klivit ur laddningstrucken när tiotals ton sten rasade bara några decimeter från honom.
  • Enligt gruvchef Tom Söderman hade alla fäöreskrivna säkerhetsåtgärder vidtagiits innan arbetet med att förbereda för sprängningen påbörjades.

Många anser fredagen den 13 vara en otursdag. Men för en Bolidenanställd har det visat sig vara en riktig turdag, efter att han i fredags klarade sig undan ett ras på tiotals ton sten med några centimeters marginal.

Annons

– Medarbetaren klarade sig utan skador, men hade han stått på fel plats hade det gått illa, konstaterar Tom Söderman, gruvchef.

Mannen befann sig på cirka 827 meters djup i Lappberget och höll på att förbereda en sprängning när olyckan inträffade. Hans arbetsuppgift var fylla de 89 borrhålen uppifrån och ned på väggen med sprängmedel, ett arbete som tog honom cirka två timmar. Han hade klivit ur laddtruckens korg och befann sig på marken där han höll på att avsluta arbetet när stenraset inträffade bara några decimeter från honom.

– Vi pratar om tiotals ton sten, säger Tom Söderman.

Innan arbetet påbörjades hade den anställde tillsammans med sin arbetsledare noga besiktigat området enligt de säkerhetsföreskrifter och checklistor som finns och tillsammans hade de konstaterat att allt såg bra ut.

– Man kontrollerar bland annat om det finns några lösa stenar i borrhålen och så är det ett speciellt ljud i berget om det föreligger rasrisk. Men det fanns inga tecken på att några borrhål var trasiga eller rasat igen och berget stumt, säger Söderman.

Den anställde klarade sig helt utan personskador och kunde själv skriva en utförlig rapport om det inträffade. Området spärrades omgående av och under helgen sanerades på det sprängämnde som placerats där. Laddningstrucken har tagits till verkstad men tycks också klarat sig utan större skador. Boliden har erbjuder samtal och stöd både till den drabbade och övrig personal med anledning av det inträffade.

För att kunna arbetet säkert ska kunna återupptas i det drabbade området kommer väggen bland annat att förstärkas annat maskinbultning.

Mer läsning

Annons