Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gotthardsson kan ha varit jävig

Efter att kommunen i tisdags klubbade igenom bygglov och detaljplan för Bolidens miljardsatsning i Garpenberg har läsare hört av sig i telefonsamtal och i webbkommentarer. Man ifrågasätter om den nye ordföranden Mikael Gotthardsson (C) var jävig när besluten togs i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden.

Annons

Skälet skulle vara att Gotthardssons fru Jenny Gotthardsson är miljöchef vid Boliden i Garpenberg.

– Tanken slog mig men jag gjorde bedömningen att jag inte var jävig. Jenny har inte varit delaktig i Bolidens bygglovsansökan. Dessutom är detaljplanen och bygglovet kommunens verktyg för att se till att företaget följer uppsatta regler vid den här byggnationen. Det rör inte miljöfrågor, säger Mikael Gotthardsson.

Han är anställd som sektionschef vid Trafikverket i Borlänge men är just nu föräldraledig.

– Däremot hade jag inte velat delta i beslutet om kommunens yttrande till miljödomstolen över Bolidens satsning för det berörde frågor som Jenny arbetar med. Men yttrandet antogs innan jag blev invald i nämnden tillägger, förklarar Gotthardsson.

Tidningen har talat med Lars Meyer, tidigare förbundsjurist och numera senior konsult på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Han gör bedömningen att det kan ha rört sig om en jävsituation.

– Det kan handla om så kallat delikatessjäv enligt kommunallagens sjätte kapitel. Även om det inte är alldeles självklart i det här fallet, säger Lars Meyer till tidningen.

Han hänvisar till lagparagrafen 25, femte stycket. Där talas det om att en förtroendevald är jävig om det i övrigt finns en sådan omständighet som är ägnade att rubba förtroendet för hans opartiskhet.

– Om den här nämndordförandens fru har en chefsposition på Boliden så är det ju inte säkert att hennes ställning skulle äventyras om bygglovsärendet hade gått bolaget emot, säger Meyer.

– Men hade jag varit i hans ställe skulle jag ha övervägt om det var lämpligt att jag deltog i beslutet, tillägger den före detta förbundsjuristen.

Lars Meyer förklarar att de omständigheter som bestämmelsen om delikatessjäv avser rör sådant som inte går att direkt att precisera i en lagtext. Om delikatessjäv föreligger eller inte måste avgöras från fall till fall.

Den detaljplan som nämnden beslutade om antogs av kommunfullmäktige senare på tisdagskvällen.

Mer läsning

Annons