Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Golf mitt i vintern

/
  • Flera sensorer i mattan läser av svingen och klubbladets vinkel strax innan man träffar bollen.
  • Milos har fått hjälp att sätta upp skyddsnät framför väggen som dämpar bollen. Innan Milos svingar, har han kollat på skärmen framför sig, var han ska sikta.
  • Så här ser bilden ut då man startar ett hål. Man ser hur långt hålet är, hur man bör slå, vilken klubba man bör använda och hur det blåser.
  • Det finns tio olika golfbanor att välja mellan. Bland annat Barsebäck.
  • Innan man startar spelet, ska man programmera in vad man heter, vilken typ av spelare man är och vilken information man vill ha.
  • Milos Buchar vill erbjuda Hedemoras golfspelare möjlighet att roa sig med golf även vintertid.

Milos Buchar har monterat en golfsimulator i Prästhyttans golfrestaurang.
– Vi har möblerat om lite så man både kan spela golf och fika här inne.
På söndag är det Öppet hus. Då ska Anton Cardenström demonstrera hur det går till.

Annons

Nog känns det lite konstigt att stå inne i restaurangen och svinga klubben fullt ut. Det är sådant man bannar barnen för när de är små: Inget bollspel inomhus.

– Här är det ingen fara. Nätet fångar upp bollen och skulle du missa nätet så gör det inte så mycket heller. Övningsbollarna är mjuka, säger Milos Buchar.

Han instruerar och berättar hur en golfsimulator fungerar. Så överlåter han klubban till undertecknad som endast provat 5-6 slag de senaste 20 åren.

Det känns ovant, är lite rädd för att slå igenom slaget och träffa väggen eller taket.

– Ingen fara, säger Milos igen. Det är gott om utrymme.

Första två slagen går hyfsat, sedan hamnar bollen förstås i ruffen och Milos får droppa bollen via datorn. Den hamnar i ruffen igen, fast på andra sidan.

– Man måste titta på bilden framför på väggen och lära sig var i nätet man ska sikta, förklarar han.

Det är lättare sagt än gjort - kika på banan som går åt ett håll och slå bollen åt ett annat. En vanesak förstås, något alla golflirare som ämnar roa sig i Prästhyttan vintertid, måste lära sig.

Milos Buchar har ägnat hela livet åt idrott av olika slag. Han kommer ursprungligen från Tepla i Tjeckien, har bott i Sverige i många år och arbetat som idrottslärare.

Efter en sejour i Tjeckien och Karlsbad i slutet av 1990-talet, där han hjälpte till att anlägga en golfbana, flyttade till Hedemora.

Han bor i Prästhyttan och brinner för golf, har hjälpt till att utveckla ungdomssektionen inom Hedemora golfklubb och är därför hedersmedlem.

– Jag vill gärna ställa upp för golfklubben, säger han. Jag bor ju här ute och har tid.

Då klubben inte fick bidrag att köpa in en Optishot golfstudio, investerade Milos Buchar i en egen.

– Det handlar inte om några stora pengar, försäkrar han. Men det ger så mycket. Det är bättre att få se hur man slår än att bara slå rakt in i ett nät utan information alls.

Det är förstås inte som att spela på riktigt. Tanken är att folk ska kunna träffas och ha trevligt tillsammans över en golfrunda och en fika.

Här kan de träna sina slag, tävla mot varandra och följa spelet på skärmen. Tio olika välkända 18-hålsbanor finns till förfogande.

– Jag ska köra försöksverksamhet under våren. Sedan skänker jag simulatorn till klubben.

Med programvaran följer en sensorplatta som är klädd med konstgräs, mjuka peggar och övningsbollar.

När man slår mäter sensorerna i mattan klubbhuvudets hastighet och bladets vinkel, svingtempo och bollträff.

– De mäter slaget även om du missar bollen, förklarar Milos.

Innan man startar ska man informera simulator om vem man är - vad man heter och om man är vänster- eller högerspelare.

Man ska också programmera vilken typ av information man vill ha - meter eller yard, ljud, rutnät över green, putta själv eller låta datorn göra det och vilka kameravinklar som önskas.

– Jag har valt att låta datorn putta eftersom vi inte har möjlighet att bygga en green här i restaurangen, säger Milos.

Programmet ger en hel del information om förutsättningarna på banan. Den visar det aktuella hålet med omgivning, avstånd till green, var du bör sikta, vilket klubba som är lämplig, väder och vind och andra detaljer som kan vara bra att veta inför ett slag.

– Man kan se här på sidan vilken väg som är lämpligast att ta, säger Milos och pekar till höger på vita duken där en översiktsbild är inlagd.

Milos tanke är att arrangera tävlingar för seniorer och herrar på dagtid och låta ungdomar spela på kvällar och helger. (se faktaruta)

Klubbor kan man låna av Milos eller använda egna.

– Jag vill att alla ska kunna testa simulatorn, så det kommer inte att kosta många kronor.

På söndag är det Öppet hus 12.00-15.00. Veckan som följer har spelare möjlighet att provspela innan tävlingarna kör i gång.

– Under Öppet hus kommer Anton Cardenström att visa hur anläggningen ska användas. När han testade förra veckan gick han banan på par.

Mer läsning

Annons