Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gnosjöanda i Stora Skedvi

/
  • Ledare. Per Fontin ledde mötet i sockenstugan och
  • Verkan. Samordning och samverkan är två viktiga saker för att utveckla Stora Skedvi, anser Hans Richaud. Foto: Berndt Norberg
  • Service. Stora Skedvi har ett stort utbud av service både kommunal, landstings-, och privat men det räcker inte i framtiden om fler ska flytta in, sa Bo Söderlund, Framtidsgruppen i Stora Skedvi. Foto: Berndt Norberg
  • Möte. Många från Stora Skedvi tog chansen och deltog i näringslivsenhetens möte om den framtida servicen i Stora Skedvi. Foto: Berndt Norberg

Annons

I måndags eftermiddag bjöds Skedviborna till ett möte i sockenstugan om framtiden. Det är näringslivsenheten som påbörjat arbetet med att ta fram en serviceplan för Stora Skedvi. På plats Helena Åkerberg Hammarström och Christina Mårts tillsammans med Per Fontin, Leksand som ledde mötet.

Ett trettiotal personer hade tagit sig till sockenstugan för att under några timmar diskutera befintlig service och vad som saknas i Stora Skedvi. Stora Skedvi och då främst kyrkbyn är lyckligt lottade med både Ica-butik, bensinstation och bykrog i form av en pizzeria. Men hur får man butiken att överleva i framtiden? Går den att utveckla och vad händer om den tvingas att stänga?

Det krävs både kommunal-, landsting-, privat-, och föreningservice för att människor ska trivas. Stora Skedvi har mycket av detta men mycket går att förändra och utveckla för fler permanent boende. Bland annat måste vägarna förbättras.

- Folk åker hellre till Hedemora än Säter och handlar därför att vägen till Säter är mycket sämre än den till Hedemora, sa en deltagare.

När det gäller skola-, barn-, och äldreomsorg så har Stora Skedvi allt. Det gäller inte minst kultur i form av bland annat bibliotek, hembygdsgård och en rik bygdehistoria. Dn gamla socknen är fortfarande något av en kornbod i Dalarna och störst på fläskproduktion i länet. Men antalet lantbrukare blir färre och frågan är den stora utpendlingen till jobb i grannkommuner ska bli ännu större i framtiden?

Framtisgruppens Bo Söderlund hälsade fler välkomna in i gruppens arbete.

- Vi driver de frågor som vi brinner för i gruppen. Har du någon fråga som du anser angelägen så bör du vara med i gruppen och driva dina frågor, sa Bo Södelrund.

Mer läsning

Annons