Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Georgisk stad vill bli vänort

Staden Khashuri i Georgien vill bli vänort med Hedemora kommun. I ett brev till kommunstyrelsen föreslår borgmästaren Giorgi Beraia att kommunerna ska etablera ett vänortssamarbete.

Annons

I brevet hänvisar han till det samtal som företrädare för Khashuri ska ha haft med kommunalrådet Ulf Hansson (S) under hans besök på kulturfestivalen i Hedemoras vänort Bauskas i Lettland.

– Enligt mina kollegor ska samtalen ha rört idéer om ett eventuellt samarbete mellan Kashuri och Hedemora. Låt mig å staden och dess invånares vägnar välkomna vårt framtida samarbete om vi kan nå samförstånd i denna fråga, skriver Giorgi Beraia.

– Det skulle betyda mycket för oss om får möjlighet att etablera vänskap mellan kommunerna och om vi får möjlighet att ta del av Sveriges erfarenheter vad gäller barnomsorg och infrastruktur, tillägger hborgmästaren.

Khashuri är en kommun i regionen Inre Kartlien i centrala Georgien. Den norra delen av regionen kontrolleras sedan 1992 av utbrytarrepubliken Sydossetien som erkänns av Ryssland. 2010 utbröt krig mellan Georgien och separatistregimen som fick militärt stöd från Ryssland. Kommunen har 64 000 invånare varav 28 000 bor i staden Khashuri.

– Vi uppvaktades av representanter från flera av Bauskas vänorter under festivalen. Företrädarna från Georgien framhöll hur viktigt det är för dem att visa att de har vänner i Västeuropa med tanke på den konflikt man har med Ryssland, säger Ulf Hansson (S).

Från kommunens sida har man inte tagit ställning till staden Khashuris invit.

– Vi ska ha ett vänortsmöte med kommunfullmäktiges ordförande Berndt Nygårds nästa vecka. Vänortssamarbete är en fråga som ska avgöras av fullmäktige, säger Ulf Hansson.

Kommunen har en budget på 100 000 kronor per år för vänortsutbyte. Det är sällan hela den summan kommer till användning.

Annons