Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Garpenberg kan få klimatcentrum

Annons

- Vetenskapsmännen jobbar hårt med klimatförändringarna just nu. Det vore väl lämpligt att förlägga det centrala arbetet i Sverige till Garpenberg där det redan finns en färdig anläggning, säger Rolf Stoltz.

Han hoppas att södra Dalarna kan bidra till att lösa klimatproblem i framtiden.

I ett medborgarförslag till kommunfullmäktige föreslår han att Hedemora kommun, tillsammans med olika aktörer ska skapa ett klimatcentrum i Skogshögskolans gamla lokaler i Garpenberg.

- Vi bör utnyttja den anläggningen, säger han. Här finns stora resurser, mängder av lokaler och utrustning. Och kunskap.

Sedan tio år tillbaka huserar GIAB i före detta Skogis. Även GIAB ägnar sig åt utbildning och forskning, men arrangerar mestadels kortare kurser.

- GIAB ska givetvis vara delaktig i ett klimatcentrum. Vem som i slutändan ska driva verksamheten är osäkert. Vi hittar säkert en lämplig huvudman, säger Stoltz, tidigare kommunfullmäktiges ordförande och styrelseledamot i GIAB.

Idén fick han efter att ha läst meteorolog Pär Holmgrens bok ,samt artiklar i Södran om Holmgrens föredrag i Hedemora.

Stoltz är medveten om att det krävs enorma resurser för att ro detta i land. Samarbete över gränserna - kommuner, län och regioner, berörda departement, forskare och experter.

- Jag har fått bra respons hittills, säger Stoltz. De flesta verkar tycka att idén är värd att satsa på.

En av dem är kommunalrådet Ingvar Damm (s):

- Ja, det låter jätteintressant. I Garpenberg finns forskarerfarenhet och lämpliga lokaler. Vi har redan börjat spåna och fördela uppgifter på några personer.

Mer läsning

Annons