Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Garpenberg är Bolidens bästa gruva

/

Garpenbersgruvan är lönsammaste industrin i hela Dalarna.
Bolidens gruva i Garpenberg är dessutom den bästa gruvan Boliden har, den är lönsammast av alla gruvorna och fynden på djupen gör att den har längst livslängd.

Annons

Dalarnas mest lönsamma industriföretag har Bolidens gruva i Garpenberg varit i tre-fyra års tid nu efter att metallpriserna vände uppåt i mitten av 2000-talet och man gjorde sina stora fynd på djupet. Från att ha varit nedläggningshotad har man med prospektering ökat malmreserven med över 700 procent.

140 ton silver per år ur gruvan gör att silvret ensamt betalar driften av gruvan. Så huvudprodukterna 30 000 ton bly och 90 000 ton zink är ren bonus.

Under 2011 ökade Bolidenområdets mineraltillgångar med 28 procent och mineralreserven med 10 procent.

I Garpenberg uppgick mineraltillgångarna till 41,0 miljoner ton (39,3) och mineralreserverna till 23,6 miljoner ton (25,1). Att det varierar berör på metallprisernas utveckling. Utbyggnad av produktionskapaciteten är i full gång och med utbyggnaden inräknad sträcker sig planerad produktion i Garpenberg till 2031. Det är Bolidengruvan med den längsta livslängden.

Tittar man på Bolidens andra gruvor så räcker tonnaget till drift av gruvan Tara på Irland fram till 2019, gruvorna i Bolidenområdet till 2021 och i Aitik som dock har det största tonnaget till 2030.

Expansionen i Garpenberg går enligt Boliden helt enligt plan. De nya anläggningarna kommer att tas i drift under 2014 och full kapacitet ska nås 2015. Full drift innebär att malmproduktionen ökar till 2,5 miljoner ton per år från dagens produktion på 1,4 miljoner ton. Man har fått ett tillstånd att ta upp tre miljoner ton så det finns lite att växa i.

Investeringen på 3,9 miljarder i Garpenberg kan man jämföra med gruvans vinst som var 1,3 miljarder 2011. Garpenberg är Bolidens lönsammaste verksamhet. Det betyder att gruvans vinster på tre års drift betalar hela projektet om dagens metallpriser står sig.

Bolidens affärsområde Gruvors vinst uppgick till 3,9 miljarder kronor jämfört med 4,1 miljarder 2010 och det på en försäljning på 10,3 miljarder 2011 (9,6 miljarder).

Och det finns hopp om fler nya Bolidengruvor. I Dalarna prospekterar Boliden förutom runt Garpenberg också i de gamla gruvorna i Falun, Ludvika och Smedjebacken.

Idag arbetar Boliden med över 50 aktiva prospekteringsprojekt och Boliden investerade 282 miljoner under 2011 i prospekteringen. Förutom den gruvnära prospekteringen vid alla gruvorna undersöks Skelleftefältet, Bergslagen, Norrbotten, Västernorrland och längst fjällranden samt på Irland i Limerick och Tullamore.

Annons