Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler poliser ska göra stan tryggare

/
  • Ny polisstation och fler poliser ska minska brottsligheten och göra Hedemora tryggare hoppas polisområdeschefen Mikael Gustafsson och nya stationsbefälet Stefan Engström.  Foto: Rolf Sundblad
  • Snart är det dags för polisområdeschefen Mikael Gustafsson och nya stationsbefälet Stefan Engström att sätta upp skyltarna för den nya polisstationen i Hedemora.  Foto: Rolf Sundblad

Annons

Ombyggnaden av Systembolagets gamla lokaler i Tjädernhuset till ny polisstation är i stort sett klar. Under veckan ska de nya möblerna komma på plats. En modern anläggning med tjänsterum, avrapporteringsrum, konferenslokal, kök och ett garage för två polisbilar. Anhållna kommer dock att föras till arresten i Avesta.

- Lokaliseringen i samma byggnad som kommunledningen sitter i är idealisk. Vid en större händelse har vi nära till kommunens beslutsfattare. Vi kan också utnyttja kommunens konferenslokaler och pressrum om det behövs, säger Mikael Gustafsson.

En ny reception är det första som ska möta besökarna när de kliver in genom det tidigare Systembolagets entré. Får Mikael Gustafsson som han vill kommer kommunstyrelsen inom kort att fatta beslut om en gemensam reception för polisen och kommunen.

- Det är den bästa och mest effektiva lösningen. Då får vi också loss ytterligare resurser för polisverksamhet.

Beslutar kommunen som polisen vill kommer entrén till kommunhuset att flyttas till framsidan av Tjädern. Då tar man ner en flyttbar vägg och flyttar även ett fikarum i Apoteket. Därmed skapas en rymlig passage in till kommunen.

Jämfört med situationen i början av 2009 kommer polisområdet efter nyår att ha tolv nya polisaspiranter som blir stationerade i området när utbildningen är klar.

- Exakt hur många nya tjänster det blir kan jag inte säga eftersom det finns vakanser att fylla på utredningssidan. Nettot innebär dock en rejäl personalförstärkning, säger Mikael Gustafsson.

Troligen kommer en av de båda polisbilar som ska patrullera området dygnet runt att utgå från Hedemora. I dag patrullera en bil på vardagar och två på helgerna.

Sedan den 1 september är Stefan Engström nytt stationsbefäl i Hedemora. Han är uppvuxen i Avesta om kom till Avestapolisen som aspirant 2002. Hans tjänst innebär en direkt förstärkning i Hedemora eftersom nuvarande befälet Anders Hagström fortsätter att tjänstgöra här.

- Våldsbrotten är ett problem i Hedemora och Avesta där både misshandel och mord ligger högt per capita. Här är jag övertygad om att vi kan göra en insats. Sedan ska vi bland annat återuppbygga brottförebyggande rådet på kommunalnivå som har legat nere en längre tid, säger Stefan Engström.

- Mer resurser gör att vi arbeta mer brottsförebyggande. Mitt mål är att hålla stationen öppen varje vardag. Det är viktigt att vi är tillgängliga för allmänheten, pratar vi inte med allmänheten får vi inte heller veta vad som är på gång, säger Mikael Gustafsson.

Det senaste året har antalet våldsbrott minskat rejält både i Hedemora och Avesta. I Hedemora gav den numera rivna Hökargrillen upphov till många slagsmål efter att krogarna hade stängt.

- Jag kommer att spjärna emot med näbbar och klor mot eventuella planer på en ny nattöppen korvkiosk i centrum.

Enligt Mikael Gustafsson är Hedemora i dag en trygg och lugn plats att bo på. Med fler synliga poliser ska det bli ännu bättre.

Mer läsning

Annons