Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler får hjälp att bli skuldfria

Annons

I januari i år ändrades reglerna för att ansöka om skuldsanering. Fram till sista juni hade 82 ansökningar kommit in från Dalarna. Under samma period i fjol mottog Kronofogden 55 ansökningar.

- Det är alla möjliga som söker hjälp med sina skulder. En del har företag som har gått i konkurs, andra är skuldsatta på grund av skilsmässa, arbetslöshet eller sjukskrivning. Det finns många orsaker till att man kan mista sin inkomst och komma efter med betalningarna, säger Zanne Oskarsson.

Men ökningen i Dalarna är inte extrem. Enligt Katarina Eriksson, jurist på skuldsaneringsenheten på Kronofogden, finns det län som utmärker sig betydligt mer.

- I vissa län i västra Norrland har ansökningarna ökat med 500 procent, säger hon.

Även om ansökningarna från Dalarna ökar går Hedemora emot trenden. Kronofogden har hitintills mottagit tre anmälningar från Hedemora under årets sex första månader. Under samma period i fjol landande siffran på fem.

Ungefär sex av tio ansökningar blir beviljade skuldsanering hos Kronofogden. I de fall då ansökningar avslås beror det oftast på att den som söker har en så pass stor inkomst att skulderna kan betalas själv, har färska skulder eller arbetar för lite.

Mer läsning

Annons