Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flärdfullt med Babsan i Smedjan

/
  • Körsång. Manskören Kamraterna sjöng bland annat Bellmans bort allt vad oro gör.  Foto: Staffan Westerlund
  •  Foto: Staffan Westerlund
  •  Foto: Staffan Westerlund
  •  Foto: Staffan Westerlund
  • Spindel. Kerstin sju och ett halvt år sjöng Imse vimse spindel på scenen.  Foto: Staffan Westerlund
  • Foto: Karin Rickardsson
  • Barn. I finalen fick barnen komma upp på scen och dansa.  Foto: Staffan Westerlund
  • Babsanfans. I publiken fanns bland annat Gittan Blaze och Cleopatra Pink, båda från Las Vegas.  Foto: Staffan Westerlund
  • Primadonna. Babsan tar i för kung och fosterland i I could have danced all night.  Foto: Staffan Westerlund
  • På torsdagen var Babsan gäst på Familjeallsången i Stjärnsund. Naturligtvis bjöds det på mycket glitter och glamour, men även ett och annat grovkornigt skämt. – För i världen hade jag och Gunnar så bra sexliv att till och med grannarna var tvungna att röka efteråt, berättade Babsan.  Foto: Staffan Westerlund

Annons

Babsan är en riktig praktfjolla i ordets bästa bemärkelse. I Babsans värld finns inget som heter för stora åthävor när hon sjunger I could have danced all night ur My fair lady så det skallrar i gästernas vinglas. Tankarna går till divor som Zarah Leander och Git Gay. Men under rosa peruk, smink och paljetter lurar en burlesk bondkomiker.

- Vore det inte för ficktjuvar skulle jag inte ha något sexliv över huvudtaget, utbrister hon.

För det ska gärna vara en anstrykning av folkhemsgrått på en svensk scen. I sann demokratisk anda ger hon publiken glimtar av ett vardagsliv de kan känna igen. Babsan framställer sig likt Lill-Babs som en vanlig kärring i lyxförpackning.

Ja, drag har för länge sedan blivit folkligt och tur är väl det. Lars-Åke Wilhelmssons alter ego samsas på scenen med den lokala förmågan Sme-Hans som river av en medley med klassiker som Svarte Rudolf och Svinsta skär. Senare i programmet sjunger Manskören Kamraterna Bort allt vad oro gör och Kom du ljuva hjärtevän.

Det är andra gången för i år som Fredrik och Lisa Swahn anordnar Allsång i Stjärnsund. Makarna Swahn springer skytteltrafik mellan scen och mixerbord och ibland vet inte den ene var den andre håller hus. Det är charmigt förvirrat och chosefritt samtidigt som showen är proffsig utan att det någonsin känns utstuderat.

När Fredrik sjunger Queens We will rock you uppmanar han alla barn under 80 att sjunga med. Stackars Rut, 92 år ung, får sitta tyst. Fredrik lovar att bättra sig. Nästa vecka ska alla barn under 100 få en chans att brista ut i toner. Fredrik och Lisa Swahn kallar evenemanget för Familjeallsång. Med tanke på att publiken består av både 92-årige Rut och Kerstin, sju och ett halvt år, som får sjunga Imse vimse spindel på scen måste man säga att allsången lever upp till epitetet.

I finalnumret får alla barn i Kerstins ålder dansa med Babsan som sjunger en låt ur musikalen La cage aux folles: "Jag är som jag är... I min värld finns inget att skämmas över". Den må vara en kampsång för hbt-personer, men den duger gott även åt småtrista heteromurvlar och skuttande ungar som ännu inte bryr sig om att försöka vara något annat än just vad de är.

Mer läsning

Annons