Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fint skridskoföre på Brunnsjön

/
  • Brunnsjön är ett populärt tillhåll för vintersportare i Hedemora. Den 19 februari är det premiär för Brunnsjödagen med en mängd aktiviteter.

Nu finns en plogad skridskobana på Brunnsjön.
Isen är nästan 30 centimeter tjock.
Av snön som fallit har vintervännerna gjort en vall, där det går fint att åka skidor.
Om ett par veckor är det också premiär för Brunnsjödagen som erbjuder en mängd aktiviteter.

Annons

– Det har kommit lite puder ett par dagar, men skridskobanan är fullt åkbar. Den plogas kontinuerligt, säger Lennart Fyrk i föreningen Brunnsjöns vintervänner.

Banan är cirka tre kilometer lång. Det finns även planer på att ploga upp norra delen av sjön, men en så kallad råk – en spricka i sjöns istäcke, ställer till problem.

– Vi ska provborra och se hur tjockleken är, berättar Lennart Fyrk.

Förutsättningarna är i alla fall betydligt bättre än förra året. Då kom tidigt så mycket snö och lade sig som ett isolerande täcke på sjön. Detta gjorde isen tunn och dålig.

– I år har vi haft så pass lite snö, isen är bra men skidspåret har inte samma kvalitet, säger Lennart Fyrk som trots allt har sett att många åker där.

Vissa tycker att spåret på Brunnsjöberget har för tuffa backar och väljer att åka på sjön i stället.

– Men spåret kommer att bli bättre när vi får mer fast snö.

Brunnsjöns vintervänner har fått överta en kvaddad traktor, från kultur- och fritidsförvaltningen. Dessbättre fanns tillräcklig teknisk kompetens för att laga den, bland vintervännernas medlemmar.

– Traktorn går nu för fullt, men det mest idealiska vore en kraftig fyrhjuling, förklarar Lennart Fyrk.

Med ett lättare fordon skulle det gå att ploga isen tidigare.

Snöskoteråkning förekommer också på Brunnsjön. Det har ställt till problem tidigare, men så länge som skoteråkarna inte korsar banorna är det ingen fara. Lennart Fyrk berättar att det även kan bli aktuellt med en bilbana på sjön, vilket funnits förr om åren.

– Söndagen den 19 februari ska vi ha en Brunnsjödag med diverse aktiviteter. Programmet är inte spikat än men det blir vallningstips, skid- och skridskoaktiviteter, säger Lennart Fyrk.

Mer läsning

Annons