Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finladsföretag kommer till Hedemora

/
  • Färgglad trio. Göran Gudmundsson är i botten byggnadsantikvarie med stor erfarenhet från byggnadsvård i olika sammanhang. Hans affärspartner James McMenamin, för dagen iklädd skotsk högtidsdräkt, är den som besitter kunskaperna i färgtillverkningen. De två tillsammans med Ulrika McMenamin utgör Gysinge Färg. Tillsammans ska de försöka tillgodose efterfrågan på linoljefärg i Sverige, en efetrfrågan som bara ökar år från år.
  • Kompanjoner i färg. Tillsammans säkrar Göran Gudmundsson och James McMenamin det svenska kulturarvet. Tillsammans har de startat Gysinge Färg i Hedemora. I fabriken ska de producera linolje- och slamfärg som tidigare tillverkades på licens i Finland. Färgen säljs i hela Norden och företaget är sedan två år också kunglig hovleverantör.
  • Vitsipporna blommar. Foto: Hanna Andersson
  • Färgmästare. James McMenamin började sin yrkeskarriär som fotbollsproffs hemma i Skottland, på Irland och i Finland, för att för åtta månader sedan hamna i Hedemora med eget nystartat företag i färgbranschen.

Annons

Göran Gudmundsson brinner för linoljefärgen och talar sig varm om dess fantastiska egenskaper. Färgen kan användas på allt, både inom- och utomhus. Bland annat behöver hus som målats med linoljefärg inte skrapas, det är bara att måla över när fasaden ska fräschas upp.

- Skrapning av hus förekom inte före 1950-talet, man bara målade över och målade över, säger han och berättar att på riktigt gamla hus kan man hitta upp till 15 lager färg.

Färgen är dessutom helt giftfri och både boende och virket håller sig friskare. Basen är linolja, med färgpigment som importeras från Frankrike och Italien. Det är endast den vita färgen som finns att få tag på i Sverige, då på Gotland och i Skåne.

För 17 år sedan kom Hedemorabon Göran Gudmundsson, som också äger Gysinge centrum för byggnadsvård, i kontakt med en familj i Finland som behärskade hantverket att tillverka linoljefärg och som fram till årsskiftet producerat Gysinges färger på licens. Men frakterna och omlastningar mellan bilar och färjor har varit krångliga, dyra och inte särskilt miljövänliga. Tanken på att flytta produktionen till Sverige har funnits ett tag, och när han hittade lämpliga lokaler och en lämplig samarbetspartner i James McMenamin var saken klar.

Färgmästare James McMenamin började sitt yrkesliv som fotbollsproffs i Skottland, fotbollen tog honom till Finland där han bodde i 22 år. När en knäskada satte stopp för karriären gick han i lära hos sin före detta svärfar, som också var Göran Gudmundssons färgleverantör, och som lärde honom det han behövde veta om färg. Att sedan flytta till Hedemora för att starta en egen fabrik var inget svårt beslut, varken för honom eller finska hustrun Ulrika som är dem behjälpliga i produktionen.

Efterfrågan på linolje- och slamfärg har ökat dramatiskt, Göran Gudmundsson berättar att 1990 sålde han cirka 1000 liter färg, nu handlar det om mellan 30 000 och 40 000 liter per år. I dag levereras all färg till Gysinge som sedan säljer den vidare. Gudmundsson/McMenamin väljer att gå varligt fram. De räknar med att verksamheten kommer att växa och kanske kommer de att skola in någon i produktionen framåt hösten.

- Vi tar det sakta, så att vi vet precis vad det är vi håller på med, säger Gudmundsson som tidigare har varit tvungen att säga nej till återförsäljare som velat ha färgen i sitt sortiment.

- Vi har inte haft kapaciteten, men nu har vi det.

Tankar om att öppna en butik i Hedemora finns också, men ännu bara på idéstadiet.

Mer läsning

Annons