Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fattas 200 meter för skolskjuts

/

Annons

- Det går mycket tung trafik här, bland annat mjölkbilar, djurtransporter och virkestransporter, säger Robins pappa Fredrik Schwanbom.

Hastighetsbegränsningen är 70 kilometer i timmen, men många struntar i detta enligt Fredrik, särskilt en viss typ av bilister.

- Många stulna bilar som kör den här vägen, säger han.

Mellan Grådö och Jönvik löper en smal grusväg utan trottoar eller belysning. På vintern är det knappt att två bilar kan mötas enligt Emils mamma Camilla Jöhnemark.

Enligt kommunens regler måste skolbarn på högstadiet ha minst fem kilometer till närmaste busshållplats för att vara berättigade anslutningsskjuts. Men undantag i skollagen kan övertrumfa lokala avståndsbestämmelser. Undantag kan göras bland annat om vägen anses särskilt trafikfarlig eller om skolbarnet har ett funktionshinder.

Robin ser inte på vänster öga. Föräldrarna menar därför att det är extra farligt för honom att vistas i trafiken.

Mats Aronsson är färdtjänsthandläggare på Hedemora kommun. Som tjänsteman har han att rätta sig efter politiska beslut och i Hedemora är det fem kilometer som gäller. Jämfört med många andra kommuner är fem kilometer som undre gräns ett relativt långt avstånd för högstadieelever, enligt Aronsson.

- Mitt uppdrag är att göra en likvärdig bedömning och utifrån en jämförelse med andra delar av kommunen så anser jag att elever i den åldern ska klara av att gå den vägen, säger Mats Aronsson som en förklaring av hur han har bedömt vägens trafikfarlighet.

Aronsson berättar att många andra i kommunen har överklagat utan att få bifall.

- Men jag tycker det är bra att det går att överklaga, säger han.

Mer läsning

Annons