Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett onormalt varmt år i södra Dalarna

/
  • Jan-Olov Carlsson i Långshyttan har rapporterat in väderobservationer till SMHI sedan 1987.
  • Året inleddes med mycket snö. Nyhyttan utanför Säter noterade Dalarnas största snödjup i februari med 81 centimeter. Men vårvärmen bidrog till en rekordsnabb snösmältning.
  • Utan att ha några belägg för det så verkar det som om vi skulle ha en skyddad zon här i Hedemora. Något som gör att vi får lite finare väder än grannarna runt omkring oss, säger Jan-Olov Carlsson.

Inte bara övergången från höst till vinter förra året blev ovanligt varm i södra Dalarna. Summerar man hela 2011 hamnar årsmedeltemperaturen 1,5 grader över det normala. Det konstaterar Jan-Olov Carlsson i Långshyttan som dagligen rapporterar väderobservationer till SMHI.

Annons

Och det var inte de ovanligt milda och snöfattiga månaderna november och december som var de mest extrema. I stället var det den tidiga vårvärmen i april som på bara några dagar smälte bort snön som bjöd på rekordtemperaturer.

– Den 1 april hade jag ett snödjup på 35 centimeter. Den 7 april var det barmark. Medeltemperaturen för månaden blev 7,6 mot normalt 3,0 grader. Det gör förra årets april till den varmaste sedan 1882 då mätningarna började, fast då i Stjärnsund, säger Jan-Olov Carlsson.

Ändå var förra vintern både kall och lång. Snön kom till Långshyttan i mitten av november 2010 och sedan följde en obruten snöperiod fram till den 7 april.

Februari 2011 var också ovanligt kall, hela 3,1 grader kallare än normalt för årstiden. 19 februari var årets kallaste dygn då termometern sjönk till ner till minus 31,4 grader.

I mitten av februari uppmätte Jan-Olov Karlsson ett snötäcke på 68 centimeter. Så djup har snön aldrig legat utanför villan på Kålgårdsvägen sedan 1987 då han började extraknäcka som väderrapportör.

– Alla andra månader var varmare än normalt. Medeltemperaturen för hela 2011 blev 5,8 grader. Det betyder att årsmedeltemperaturen hamnade 1,5 grader över medelvärdet för perioden 1960-1990, förklarar han.

Värmen fortsatte under maj, juni och juli medan augusti bara var obetydligt varmare än den brukar vara. Sommarens högsta temperatur, 28,5 grader, uppmättes redan den 7 juni.

– Det är faktiskt ovanligt att termometern inte passerar 30 grader i Långshyttan någon dag under hela sommaren, säger Jan-Olov Karlsson.

Trots snöandet i februari var 2011 ur nederbördssynpunkt ett högst normalt år. Årsnederbörden hamnade på obetydliga 14 millimeter över det normala.

Sommaren utmärkte sig kanske med att regnet föll väldigt lokalt. Vi i södra Dalarna hade en torrare sommar än våra grannar omedelbart väster och norr om oss.

– Jag har ju kontakt med flera galningar som håller på med samma sak. Jag vet att i Borlänge fick man betydligt mer regn i juni, juli och augusti än vi i Långshyttan. I Hälsingland kunde en kollega rapportera in 80 millimeter ett dygn då jag bara hade fått några droppar, berättar Jan-Olov Carlsson.

Han har lagt märke till att vi i det här hörnet av Dalarna ofta kommer lite lindringare undan när det drar in oväder över Sverige från sydväst.

– Utan att ha några belägg för det så verkar det som om vi skulle ha en skyddad zon här i Hedemora. Något som gör att vi får lite finare väder än grannarna runt omkring oss.

Mer läsning

Annons