Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Epidemisjukhus blev vandrarhem

Hälla vandrarhem har haft många olika gäster under sina knappa 90 år.
På 1920-talet var dock kunderna av helt annan karaktär och kom hit av helt annat skäl.

Annons

På grund av olika epidemier, ålades 1875 landets hälsovårdsnämnder av Kunglig Majestet, att vidta åtgärder mot utbredningen av smittsamma sjukdomar såsom smittkoppor, tyfus, kolera, scharlakansfeber, rödsot (dysenteri) och difteri.

Då landstinget tog över epidemisjukvården 1919, uppfördes 13 epidemisjukhus i länet. Bland annat i Hedemora, det som nu tjänar som vandrarhem.

Sjukhuset ritades av ingenjör P. Tore Norlin i Falun och uppfördes strax intill den tidigare epidemisjukstugan på åkern mot Hälla gård (i dag går riksvägen emellan), en plats väl lämpad i stadens utkant, nära kyrkogården.

En större förrådsbyggnad hörde till och tjänade från början som bland annat ved- och likbod. Även den finns kvar på gården.

Sjukhuset var godkänt för en normalbeläggning av 29 sjukplatser och behandlingsmöjligheterna var till en början ytterst bristfälliga.

Det bemannades av en läkare, en sjuksyster, ett sjukvårdsbiträde samt gårdskarl, kokerska, syssloman, eldare med mera.

Med tiden förbättrades både bostadsstandard och folkhälsa varmed sjukhuset 1956 stängde på grund av bristande patientunderlag.

Kommunens "stadskontor" beskriver byggnaden som ståtlig, ljus och symetrisk. Många detaljer är typiska för 1910- och 1920-talen och bidrar till ett ståtligt, herrgårdsliknande intryck. Den rymliga trädgården på framsidan förstärker fastighetens helhetsintryck som herresäte.

Det kulturhistoriska värdet för byggnaderna anses främst vara kopplat till huvudbyggnaden och dess tidigare användning.

Att den i dag används som vandrarhem och lockar besökare till platsen, anses lyckosamt.

Tyvärr finns inga ursprungsbilder på fastigheten. Såväl ägare, kommun och Hedemora Bild efterlyser både foton och historik från allmänheten.

Fotnot: Bakom uppgifterna ligger Anja Hedqvist och Sylvia Lundewall, nuvarande och tidigare arkivarie vid kommunen samt Margaretha Lundberg via skriften "Hälla - från epidemisjukhus till vandrarhem".

Mer läsning

Annons