Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En tatuering leder ofta till fler

/
  •  Foto: Staffan Alberts
  • Old School. Erik Lööv från Falun har arbetat som tatuerare i två år. Här tatuerar han in stjärnor på Satu Nirhamos arm. För egen del är det Old School motiv som gäller.  Foto: Staffan Alberts
  • Beroendeframkallande. Jessica Henriksson ska göra sin fjärde tatuering.  Foto: Staffan Alberts
  • Egna skisser. Jonas Faleij ägare av King surf tattoo tatuerar in ett motiv på Pia Nirhamo skissat av dottern Satu.  Foto: Staffan Alberts

Annons

De har mycket att göra på King surf tattoo i sommar. I väntrummet sitter fyra tjejer och bläddrar nyfiket i fotoalbumen. Nu för tiden är det vanligast att folk vet vad de vill ha för motiv i förväg och en del ritar sina egna motiv. Men för det mesta är det tatueraren som gör själva skissen, berättar Jonas Faleij, ägare av King surf tattoo.

- Jag får se vad dem har gjort den här gången, säger Jessica Henriksson från Avesta. Hon har redan tre diskreta tatueringar och behöver nu en till för att få balans.

- Det är beroendeframkallande. Har man en där måste man ha en där också, säger hon och pekar på axlarna.

Inne i studion befinner sig mor och dotter Nirhamo. Jonas Faleij lägger en skiss på Pia Nirhamos rygg och ritar av motivet som dottern Satu har skapat.

Varken mor eller dotter Nirhamo är några nybörjare på området. Satu skaffade sin första tatuering när hon var tolv år.

- Jag satt i en garderob på ett kontor i Norberg, säger hon och ler ängsligt.

Sen har det fortsatt. Idag förevigas den sjunde kroppsmålningen. Tidigare har Satu mest gått till hobbytatuerare, och medger att hon ångrar de flesta, egentligen alla utom fen på högra överarmen.

Runt sagoväsendet tatuerar Erik Lööv in svarta stjärnor.

- Gör det ont?

Nä, det känns knappt, säger Satu.

I stolen bredvid sitter mamma Pia. Hon visar stolt upp fjärliarna på rygg och axlar.

- Det är hon som har ritat dem, säger Pia och pekar på sin dotter. Satu berättar att hon hade en dröm om att bli tatuerare, men den drömmen gick i krasch, som hon själv uttrycker det.

Erik Lööv däremot lever sin dröm. Han har alltid velat bli tatuerare. Pappans sjömanstatueringar väckte Eriks intresse redan som liten. Efter diverse konstskolor hamnade han slutligen som lärling hos Jonas Faleij, och där har han varit i två år nu.

- Det bästa med jobbet är att det är omväxlande. Man träffar schysst folk, lyssnar på musik och snackar samtidigt som man jobbar, säger Erik Lööv utan att släppa blicken från Satus arm.

Själv är han mest inne på Old School motiven, sjömanstatueringar som pappa och rosor och döskallar.

Vilka motiv är populärast?

- Det är stora drakar, hjärtan, texter, namn och ordspråk av olika slag, säger Erik Lööv.

Mer läsning

Annons