Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En nytändning för Norn

/
  • Optimister. Det var idel positiva toner på mötet i fredags. Samtliga parter tror att Norn går en ljus framtid till mötes. Bengt Hedström från Nornboa, delägare Sven-Gunnar Carlsson och Robert Marcus, Berit Tapper som erbjuder friskvård samt Lena Casselbrandt som erbjuder lite av varje med sina hästar.

Annons

För fyra år sedan tog Robert Marcus över Norns bruk. Med hjälp av ett EU-projekt och 5-6 miljoner kronor i stöd från olika håll, har bruket renoverats och snyggats upp under tre års tid.

- Sedan nyår får vi klara oss själva, förklarar Robert Marcus.

Den som dragit ett tungt lass under dessa år är projektledare Sven-Gunnar Carlsson. Han går nu in som delägare i Norns Bruk AB, och ska tillsammans med Marcus försöka få ordentlig fart på bruket.

- I dag har vi fem boende här ute, och tre företagare som snart blir fyra, berättar de.

Bengt Hedström bor och driver sedan några år tillbaka Nornboa, en butik med allehanda ting. Lena Casselbrandt bor här sedan november och erbjuder lite av varje med sina hästar.

Snart kommer också Berit Tapper med friskvård, massage och avslappning. Dessutom är en ny smed på väg till Norn - Gunder Öberg Hägg från By som flyttar hit sin verksamhet sommartid.

- Vi vill gärna ha hit fler företagare, säger Marcus. Och fler året runtboende.

Det finns 13-14 lediga lägenheter i olika storlek och olika skick. Några behöver bättras på en aning, men de flesta har redan fått ny dusch och toalett, nya elkablar.

Hela bruket har fått en ansiktslyftning - fönster och tak är renoverade, kapellet, klockstapeln, smedjan är uppsnyggade, allrummets väggar putsade, fasader målade .

- Vi har kokat ihop tre kubik färg, säger Carlsson. Falu ljusröd.

De tänker även satsa på veckouthyrning och korttidsboende.

- Vi tror att vi kan locka hit turister från Mellaneuropa, säger Marcus. Vi har redan lyckats skapa vissa kontakter.

Mer läsning

Annons