Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En helkväll med kultur för alla

/
  • Kultur är mer än musik och färpaletter. Innanför Labys butik visar Anna Karlsson, SPF, Cornelia Horn och Elvira Vikholm, båda nio år, hur fritt broderi  går till.
  • Karin Hellqvist, Karin Kåks och Ellinor Fritz fick ta emot hederspris från Hedemora kommun för sina kulturella insatser.
  • Karin Hellqvist, Karin Kåks och Ellinor Fritz fick ta emot hederspris från Hedemora kommun för sina kulturella insatser.
  • Jan Rindberg vill sätta ytterligare fokus på Hedemora protester mot att flytta turistbyrån från Gamka Apoteket och till Resecentrum.
  • Kultur kan också vara att spela fäbodtennis i Apoteksparken arrangerat av Hedemora scoutkår. Magnus Bäckstam utmanar mamma Gunilla Jingstedt.
  • Kulturvandringen fick en regnig inledning och vid det första stoppet vid Wahlmanska fullkomligen öste det ned. Ann-Marie Sörbergs berättade om huset som tidigare varit badhus, och passade också på att önska en handkappanpassning av byggnaden lagom till nästa år då det är 30 år sedan den öppnades som utställningslokal.
  • Singer/songwritern Kajsa Vogel sjöng och spelade egna låtar.
  • Reggae på svenska bjöd åttamannabandet Kärrgruvan från Norberg på. Värmande rytmer i en något regntung och kylig augustikväll.

Kulturnatten är en kväll fylld av gratis kulturarrangemang för alla åldrar och smakriktningar. Det erbjuder Hedemora kommun sina kommuninvånare i samarbete med föreningar, studieförbund och restauranger en gång om året.
Årets Kulturnatt, den nionde i ordningen, bjöd bland annat på föreläsningar, stadsvandringar, utställningar, dans och så förstås musik i olika former.
– Det är viktigt att lyfta fram kulturföreningarna som gör ett otroligt jobb. Många av dem hinner inte uppleva Kulturnatten själva utan står på sina platser och sliter med det, säger Eva Ersbacken, kultursekreterare.

Annons

På Gammelgården samlades deltagarna som tillsammans med bland annat Ann-Marie Sörbergs som guide, planerade att gå Kulturvandringen till Hedemora kyrka. På vandringen passerade gruppen 22 kulturbyggnader som ligger efter den sträcka som var huvudstråket genom Hedemora innan branden 1754. Vid Wahlmanska huset, Gamla Apoteket och Lagmansgården stannade gruppen och fick mer ingående information.

– Nästa år är det 30 år sedan Wahlmanska öppnade som utställningslokal, det borde firas med att huset handikappanpassas. Det önskar vi oss, eller hur? frågade Sörbersg deltagarna som samtliga instämde.

För den som vill vandringen på egen hand har en informationsblad tagits med numrerade bilder på de 22 byggnaderna samt en karta på ena sidan, och textinformation på den andra.

På scenen på Stora Torget invigde kommunfullmäktiges ordförande Berndt Nygårds Kulturnatten och i samband med det delade kommunen också ut några hederspriser.

För idrottsliga insatser uppmärksammades Per Berglund, SM-guld i styrkelyft 2012, Kjell Johan Danielsson, VM-brons i triathlon, 2012, Fredrik Hagman, juniorspelare i Leksand, Göran Winge, veteran-SM i bordtennis, 2011 och 2012, samt Anita Strandberg, en av två kvinnor som sprungit samtliga Stockholm maraton, det vill säga 34 gånger.

För sina kulturella insatser uppmärksammades Karin Hellqvist, Landstingets kulturpris 2011, Ellinor Fritz, riksspelman 2011 och Karin Kåks som mottog Landstingets kulturpris för unga 2010.

Esteteleverna Simon och Molly, tog tillfället i akt att mellan två musikframträdanden berätta om estetprogrammet på Martin Koch-gymnasiet som hotas av nedläggning. Under Kulturnatten inledde de tillsammans med andra e4lever kampen för programmets fortlevnad med bland annat ett upprop som de uppmanade Hedemoraborna att skriva under.

Singer/songwritern Kajsa Vogel sjöng sina egna låtar och åttamannagruppen Kärrgruvan, som precis som namnet antyder kommer från Norberg, sjöng reggae på svenska. Egna texter till egen musik, värmande rytmer i den regntunga augustikvällen.

2013 är det tio års-jubileum för Kulturnatten.

– Vi har inte hunnit titta på nästa år ännu, men jag vet att det finns förslag på att mer pengar ska anslås till Kulturnatten. Men vad som kommer att hända vet jag inte, det är upp till politikerna, menar Eva Ersbacken.

Mer läsning

Annons