Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En bilklubb för nytt och gammalt

/
  • Erik Aronsson har många bilar i garaget.  Foto: Staffan Alberts
  • Södermanlands landshövding. På 50-talet körde han runt i den här Chrystlern. På den tiden satt en emaljering av landskapsvapnet på dörren.  Foto: Staffan Alberts
  • Alla tänkbara bilar. De flesta är med för den billiga försäkringen.  Foto: Staffan Alberts
  • Sjusittsig.
  • Direktörsbil. Direktören för Svenska metallverket i Västerås blev skjutsad i den här vackra Humler Pulman från 1953.  Foto: Staffan Alberts
  • Att titta under huven och drick kaffe är klubbens primära sysselsättningar.  Foto: Staffan Alberts

Annons

Nostalgi över gamla bilar verkar inte ha några gränser. Ingen kan väl ha missat alla Citroënger som susat runt i trakten de senaste dagarna.

Men Hedemora Old Town Cruisers skiljer sig från de vanliga bilklubbarna. De tillåter nämligen alla sorters märken och årsmodeller. Ordförande Anders Fredriksson kör en Pontiac Firebird från 1994 och kompisen Stefan Lindström har en Humler Pullman från 1953 - den enda som rullar i Sverige.

- Vi är öppna för alla sorters bilar, det är ingen veteranbils klubb, säger Anders Frederiksson som varit ordförande i två år.

Framförallt verkar det handla om gemenskapen. Medlemmarna träffas, dricker kaffe och kollar under huven. I maj hade man en bilutställning i Folket park och i augusti kommer klubben ha fika och minigolf i Sveaparken.

- Träffarna är till för att umgås och lära känna varandra. Men hittills har det varit lite dålig uppslutning, tycker Erik Aronsson en av de fem i styrelsen.

Hans pappa köpte en Chrystler New Yorker av Södermanlands landshövding någon gång på 1950-talet. Nu är det Eriks bil och han håller den i fint skick.

Både Anders Fredriksson och Erik Aronsson berättar om ett genuint intresse för motorer sedan barnsben. Anders kommer från norrland, och där skruvade han med allt han fick händer på. Eriks pappa drev Aronssons taxi, och Erik tog över firman.

- Hela släkten är biltokig, till och med dottern, säger Erik Aronsson som förutom Chrystlern har en Mustang och en gammal Rover i garaget.

Mer läsning

Annons