Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter fem år - nu skickas han tillbaka

/
  • Utvisningshotad. Efter fem år i Sverige ska Aman Hamiri utvisas till det krigshärjade Afghanistan.  Foto: Jenny Lagerstedt

Annons

År 2003 flydde Aman Hamiri till Sverige från det krigsdrabbade Afghanistan. Nu är han 22 år gammal och har fast jobb som personlig assistent. Den 11 juli fick han veta att hans asylansökan har fått avslag. Nu har han överklagat beslutet till Migrationsöverdomstolen, som är den sista instansen för asylärenden.

- Det här är så tråkigt. Jag har bott i Sverige i fem år. Det har varit så tråkigt att vänta, säger Aman Hamiri. Han sitter i en fåtölj i sin lägenhet i centrala Hedemora. Det är enkelt men hemtrevligt möblerat. Han ställer fram juice och ett fat med kakor på soffbordet.

- Jag förstår inte varför jag blir utvisad från Sverige efter fem år. Jag har fast jobb och vänner här. I Afghanistan har jag ingenting, säger han.

Han skakar på huvudet när han visar breven från Migrationsverket.

- Idag såg jag en polisbil när jag satt på balkongen. Jag blev jätterädd. Det känns som att jag bara sitter här och väntar, säger Aman Hamiri.

Aman Hamiris föräldrar dog i kriget när han var ett år gammal. Han har vuxit upp tillsammans med sin mormor i norra Afghanistan och försörjt sig som fåraherde ända sedan han var barn. Marken som Aman Hamiri ägde blev stulen och ockuperas numera av krigshärdar som härjar den norra delen av landet.

- Jag vill inte skickas tillbaka dit. Det är inte tryggt för mig i Kabul och i den norra delen av landet som jag kommer ifrån finns ingenting. Det finns inga vägar, man måste resa med åsna, säger Aman Hamiri uppgivet.

Han förklarar att han först inte förstod vad Migrationsverket menade i brevet som innehöll utvisningsbeskedet. Han fick be sin granne Lena Dahlström om hjälp att översätta. Även hon skakar på huvudet när luntan med brev kommer fram.

- Det känns som att de har fattat det här beslutet över en kafferast. Fem år av Amans liv har blivit förstörda av att bara sitta och vänta. Det är tortyr att sitta så där och inte våga planera eller tänka på framtiden. Aman är en person som vill jobba och göra rätt för sig.Han vill ha en framtid, säger Lena Dahlström.

Fakta: Asylsökande från Afghanistan.

  • Den 15 maj 2007 beslöt Migrationsverket att ensamkommande män från Afghanistan "borde kunna återsändas med tvång inom överskådlig framtid, eftersom ensamma män har bra förutsättningar att återintegreras i Afghanistan".
  • Svenska Afghankommitén menar att det inte är rimligt att skicka tillbaka afghanska flyktingar, vare sig ensamma män eller andra, till den humanitära katastrof som råder i landet.
  • Under sista veckan i juli protesterade 200 asylsökande afghaner mot Migrationsverkets beslut genom att gå en protestmarch mellan Migrationsverkets lokaler i Norrköping till Stockholm. Marschen avslutades med en manifestation utanför riksdagen.

Mer läsning

Annons