Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Du måste våga tro på din idé"

/
  • Peter Swartling (näst längst till höger) höll en uppskattad föreläsning om hur man kan nå sina drömmar och mål i livet.
  • Eleverna Emma Dahlman, Viktoria Hammarbring, Ida Mikkonen, Iman Fatlawi hade en rolig kväll.

Entreprenören Peter Swartling, känd från Idol, besökte Martin Koch-gymnasiet i Hedemora för att ge råd och tips om hur drömmar kan skapa jobb.
– Som tonåring var jag helt lost, berättar Swartling.

Annons

På torsdagskvällen hade Martin Koch-gymnasiet öppet hus med temat drömmar och jobb. Företaget Ctek från Vikmanshyttan sponsrade hela kvällen.

Hundratals kom för att titta och det stora dragplåstret var Peter Swartling.

Han berättade om hur han som ung tonåring hade svårt att kliva upp ur sängen och att han vid flera tillfällen var deprimerad.

Som 14–15-åring bestämde han sig för att göra roliga saker.

– Jag kände hur tiden gick snabbare och att jag kunde flytta berg när jag ägnade mig åt något jag tyckte var kul, intressant och hade passion för, säger han.

Hur når man drömmen?

– Jag tror mycket på att man måste våga tro på sin idé och orka våga kämpa för den. Många vågar eller orkar inte, eller ger upp direkt så fort man möter motstånd.

Vad är viktigt att tänka på?

– Det första man måste fråga sig är vad som är viktigt för en själv och i livet, vad som triggar en.

Peter Swartling, 50 år, har bland annat fått en amerikansk leksakstillverkare att ta fram hundratals nya produkter och varit ansvarig för musikprogrammet i fotbolls-VM 2006.

När han satt i Idoljuryn 2004-2007 krossades många drömmar.

Hur ser du på det?

– Det ska vara realistiskt också. Om min dröm var att bli popstjärna så skulle jag inte bli bra oavsett hur mycket jag övade.

– Många har kanske blivit vilseledda av folk som inte vågat säga att de suger. Då får de en felaktig självbild av att det skulle fungera. Det är också jävligt taskigt. Det är inte jag som är taskig som säger att du är dålig. Däremot kan du vara bra på en massa andra saker, säger Peter Swartling.

Mer läsning

Annons