Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dövstumma försäljare sprider oro

Ett antal personer har ringt och skickat mejl till redaktionen sedan de har haft besök av en eller flera dövstumma försäljare som knackar på och vill sälja julprydnader.

Annons

De räcker fram en lapp där det står att de samlar in pengar till en framtida öronoperation.
– Vi har fått samtal om en sådan här försäljare, men inget brott har anmälts, säger Lars Elvén, stationsbefäl vid polisen i Avesta.

I lördags skickades en polispatrull till Bältarbo utanför Hedemora efter ett tips från en person som hade haft påhälsning av en försäljare.

– Patrullen stötte på en man som gick längs vägen med en axelväska där han hade julprydnader. Han säljer sakerna för omkring en hundralapp styck. Han uppgav att han var hörselskadad och att han samlade in pengar till en framtida öronoperation.

Mannen identifierades och uppges vara polsk medborgare.

– Inget brott är anmält i området och därför kan vi inget göra i nu läget, säger Lars Elvén.

Även Borlängepolisen har i helgen fått tips om att en dörrknackare, som utger sig för att vara dövstum, har gått runt i Stora Skedvi i helgen.

– Vi har inte fått in någon anmälan om brott som skulle kunna ha något samband med den här personen. Vi gissar att det rör sig om samme person som polispatrullen träffade på utanför Hedemora, säger Bo Eriksson, pressinformatör på polisens länskommunikationscentral.

I de tips som har kommit in till tidningen talas det i bland om flera försäljare som åker omkring i en vit skåpbil. Av den stundtals upprörda diskussion om saken som pågår på Facebook framgår att flera hushåll i Husby har haft besök av en dövstum tomteförsäljare.

I början av november hade Mora påhälsning av liknande försäljare. Vid ett tillfälle knackade man på hos en person som kunde teckenspråket. När försäljaren stack fram lappen där det stod att han var dövstum och fick svar på teckenspråk försvann han snabbt från platsen, skrev då DT.

Mer läsning

Annons