Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det här ger pengar till byn"

/
  • I samband med Tore Anderssons resa i december hölls en skogs- och skogsbruksdag där byborna bjöds in för att få information om projektet.
  • Tore Andersson i samband med några bybor i Bukopa.
  • Det är stor efterfrågan på virket, som i första hand används till att bygga takstolar.

Det Säterbaserade skogsprojektet i Tanzania fortsätter, med stor framgång. Virket som skapas används till att bygga hus och nu finns planer på att även börja tillverka möbler av virket.
– Vi har precis varit nere för tionde gången och följt upp projektet, säger initiativtagaren Tore Andersson.

Annons

Skogsprojektet startade tack vare Martin Koch-gymnasiets systerskola i Tanzania.

– Vår dotter gick på Martin Koch och tillbringade en tid i Tanzania som ett utbyte. Det var så vi blev engagerade och ville göra något i Tanzania. Jag har tidigare ägt sågen här i Säter så det låg nära till hands att starta ett skogsprojekt i Tanzania, närmare bestämt i byn Bukopa, berättar Tore Andersson.

I juni 2010 beslutades det att det skulle anläggas en stationär sågplats, för att kunna ta rätt på de träd som växer på platsen.

– Träden växer i ett perfekt klimat på 1 200 meter över havet. Det är varmt året runt och träden växer klart på mellan åtta och tio år. Virket blir riktigt bra. Det är tall, eukalyptus och inhemska lövträd som odlas, säger Tore Andersson.

En grupp från Tanzania var förra sommaren på besök i Säter för att utbildas i skogsbruk.

– Det är viktigt med utbildning. Det är en sak att ordna verktyg åt dem, men man måste även se till så att de utbildas i hur sakerna ska användas. Den här gruppen har lärt sig att hantera verktygen och att köra traktor, säger Tore Andersson.

Tack vare skogsprojektet har det skapats många arbetstillfällen i detta område, som enligt Tore Andersson är ett av de allra fattigaste i Tanzania.

– Det är stor efterfrågan på virket så det här ger pengar till byn. Tidigare har de i första hand byggt takstolar till sina hus, men nu finns det planer på att även börja bygga möbler av virket, säger Tore Andersson.

Han reste ner till Tanzania i somras och gjorde en andra resa i början av december.

– Det blev vår tionde resa sammanlagt. Snart får vi skaffa klippkort, skrattar han.

I samband med decemberresan hölls en skogs- och skogsbruksdag där byborna bjöds in för att få information om projektet.

Nu är alltså projektet i full gång och Tore räknar med att det kommer att bli fler resor för att följa upp arbetet ännu mer.

– Vi håller på att lär dem grunderna i bokföring och ekonomi. Detta är något som de inte alls är vana vid, säger han.

Mer läsning

Annons