Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det blir hårdare tag mot miljöbrott

/
  • VilI ha fler tips. – Över 8 000 människor och många djur riskerade att få farligt dricksvatten. Nu vill vi ha fler tips, även om de som hör av sig vill vara anonyma, säger miljöåklagare Helena Eckerrot Flodin.
  • Tidningen 23 maj.

Annons

Polisen och de båda åklagare som utreder miljöskandalen i Solvarbo har redan mycket graverande material. I går räckte det för att få den 37-årige man som misstänks vara huvudman i miljöbrottsutredningen häktad inför Falu tingsrätt.

- Men vi behöver mer information och vädjar till allmänheten att höra av sig, säger miljöåklagare Helena Eckerrot Flodin vid åklagarkammaren i Örebro.

Det är där miljöbrott i bland annat Dalarna nu utreds.

Sedan första maj är också kammaråklagare Lars Duberg miljöåklagare i Örebro med uppgift att arbeta med miljöbrott i Dalarna.

Han var med vid gårdagens häktningsförhandling i Falun.

Den 37-årige mannen som är bosatt inom Säters kommun häktades bakom stängda dörrar.

- Jag yrkar på att han ska häktas på sannolika skäl misstänkt för grovt miljöbrott till och med den 29 april 2007 i Solvarbo i Säters kommun.

- Det finns risk för att han kan undanröja bevis eller på annat sätt försvåra utredningen och jag vill ha tillstånd för att kunna ålägga restriktioner, sade miljöåklagare Helena Eckerrot Flodin.

Mannens försvarare Göran Lock förklarade att 37-åringen förnekade brott och bestred häktning.

- Det finns inte utredningsskäl för att häkta honom. Han ska därför försättas på fri fot, sade advokat Lock.

Men Falu tingsrätt beslutade att mannen skulle häktas och att åklagaren har tid på sig till den 7 juni med att väcka åtal.

Åklagarna hade med sig bland annat flygbilder som ingår i förundersökningsmaterialet. Chefen för polisens eko-rotel i Dalarna var också med vid häktningsförhandlingen.

Det var vid 00.30-tiden natten mot den 29 april som flera personer dumpade tolv 200-litersfat med brandfarlig vätska som senare visade sig vara lösningsmedel.

Ett vittne ringde SOS och larmade om en brand på området vid vattentäkten i Solvarbo.

Det var faten med lösningsmedel som satts i brand och det läckte stora mängder brandfarlig och miljöfarlig vätska rakt ner i marken där Solvarbo och Säter har en vattentäkt.

-Nu vet vi att det är lösningsmedel som nog uppstått vid yrkesanvändning. Det är miljöfarligt avfall som man är skyldig att lämna för destruktion. Och det har man inte gjort.- De har tjänat ungefär 20 000 kronor på att inte lämna avfallet på rätt ställe. För en liten firma är det mycket pengar. Det skulle förvåna mig om det inte kommer att yrkas på stora skadestånd. Hittills har man ju kört bort 200 lastbilslass från platsen, säger miljöåklagare Helena Eckerrot Flodin.

Mer läsning

Annons